Pompeo wil dat leger Maduro verjaagt, strijdkrachten werken niet mee

Redactie GFC Nieuws — Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, lijkt aan te sturen op een gewelddadige machtsovername in Venezuela. Hij riep het Venezolaanse leger op de democratie in hun land te herstellen.

Hoge Amerikaanse functionarissen zeggen dat de VS “alle opties openhoudt”, inclusief militair ingrijpen, als de regering-Maduro stappen zou ondernemen tegen de opstandige parlementariërs die zeggen de feitelijke macht in het land in handen te hebben.

Burgeroorlog

De voormalige Amerikaanse diplomaat Jim Jatras waarschuwt dat de situatie in Venezuela snel zou kunnen omslaan in een bloedige burgeroorlog.

De VS roept al maanden openlijk op tot een machtswisseling in Venezuela. Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, noemt Trump’s acties in Venezuela “zeer alarmerend” en constateert op dat destabiliseren van regeringen die de VS niet bevallen, een prioriteit van de Amerikaanse politiek blijft.

Passende maatregelen

President Maduro verbrak woensdag de betrekkingen met Amerika en gaf Amerikaanse diplomaten 72 uren de tijd om het land te verlaten.

Mike Pompeo weigert omdat het verbreken van de diplomatieke banden volgens hem niet legitiem is. Hij dreigde met “passende maatregelen als iemand in gevaar komt.”

Inmiddels hebben ook de strijdkrachten van zich laten horen. De Venezolaanse defensieminister Vladimir Padrino zei dat het leger geen president zal accepteren die het land wordt opgedrongen door “duistere belangen”. Het lijkt er dus naar op dat Pompeo uit die hoek geen steun hoeft te verwachten.

Overige berichten