fbpx
Politiemannen hebben niet het recht burgers met slippers op hun hoofd te slaan

INGEZONDEN- Er circuleert een filmpje op sociale media waarin een autobestuurder in Suriname die samen met een vrouw aan het rijden is, wordt gedwongen om te stoppen.

Nadat de man is gestopt wordt hij uit het voertuig geslingerd en krijgt vervolgens enkele rake tikken op zijn lichaam. Ook krijgt hij met slippers van een van de agenten, die overigens in burgerkleding was, een paar ferme klappen op zijn hoofd.

Ik heb vol afschuw kunnen aanschouwen hoe er disproportioneel en beledigend politiegeweld wordt toegepast in ons land.

Waar halen politiemannen het recht vandaan om dergelijk onnodig geweld toe te passen? Weten ze wel dat een persoon onschuldig is tot het moment dat de rechter anders heeft besloten?

In het filmpje wordt gesuggereerd door derden dat de man die werd gesommeerd te stoppen mogelijk de lockdownregels had overtreden. Ik weet niet of die informatie juist is. Indien dat zo is, is het nog schandaliger dat een burger op die wijze wordt aangehouden en in elkaar geslagen. 

Een ander probleem dat zich voordoet bij dergelijke sommaties op straat is dat de politievoertuigen in ons land niet beschikken over de juiste apparatuur om autobestuurders goed erop te attenderen dat ze moeten stoppen.

In veel landen gebruikt de politie een digitaal tekstapparaat dat op het dak van de politieauto is bevestigd. Daarop staat in felle rode letters : POLITIE  STOP! Elke autobestuurder die in zijn achteruitkijkspiegel kijkt, begrijpt dan de boodschap; ik moet stoppen.

Het achter autobestuurders rijden met loeiende sirene, zwaailichten en steeds claxonneren kan niet door elke autobestuurder geïnterpreteerd worden als een signaal om te stoppen.

Ik hoop dat de politiemensen in het vervolg conform de wet hun werk uitvoeren en dergelijke ontoelaatbare handelingen achterwege laten. Burgers hebben namelijk ook rechten!

R. Pinas

 

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.