fbpx

Politiemannen hebben niet het recht burgers met slippers op hun hoofd te slaan

INGEZONDEN- Er circuleert een filmpje op sociale media waarin een autobestuurder in Suriname die samen met een vrouw aan het rijden is, wordt gedwongen om te stoppen.

Tomba advertentie | GFC NieuwsNadat de man is gestopt wordt hij uit het voertuig geslingerd en krijgt vervolgens enkele rake tikken op zijn lichaam. Ook krijgt hij met slippers van een van de agenten, die overigens in burgerkleding was, een paar ferme klappen op zijn hoofd.

Ik heb vol afschuw kunnen aanschouwen hoe er disproportioneel en beledigend politiegeweld wordt toegepast in ons land.

Waar halen politiemannen het recht vandaan om dergelijk onnodig geweld toe te passen? Weten ze wel dat een persoon onschuldig is tot het moment dat de rechter anders heeft besloten?

In het filmpje wordt gesuggereerd door derden dat de man die werd gesommeerd te stoppen mogelijk de lockdownregels had overtreden. Ik weet niet of die informatie juist is. Indien dat zo is, is het nog schandaliger dat een burger op die wijze wordt aangehouden en in elkaar geslagen. 

BEKIJK OOK  PALU vreest verlies publieke gelden vanwege onsamenhangende productiestimulering

Een ander probleem dat zich voordoet bij dergelijke sommaties op straat is dat de politievoertuigen in ons land niet beschikken over de juiste apparatuur om autobestuurders goed erop te attenderen dat ze moeten stoppen.

In veel landen gebruikt de politie een digitaal tekstapparaat dat op het dak van de politieauto is bevestigd. Daarop staat in felle rode letters : POLITIE  STOP! Elke autobestuurder die in zijn achteruitkijkspiegel kijkt, begrijpt dan de boodschap; ik moet stoppen.

Het achter autobestuurders rijden met loeiende sirene, zwaailichten en steeds claxonneren kan niet door elke autobestuurder geïnterpreteerd worden als een signaal om te stoppen.

Ik hoop dat de politiemensen in het vervolg conform de wet hun werk uitvoeren en dergelijke ontoelaatbare handelingen achterwege laten. Burgers hebben namelijk ook rechten!

R. Pinas