Het volgende moet mij echt van het hart. Het Hof van Justitie heeft het verlenen van een extra week aan de PVP voor het kandideren en het gelijk van een vijftal politieke partijen ondergeschikt gemaakt aan de procedures van het verkiezingsproces.
Mijns inziens heeft het Hof echter de onrechtmatigheden tijdens de werking van deze procedures over het hoofd gezien.
Wat ik niet begrijp en eigenlijk wat boven mijn pet gaat, is de terughoudende attitude van de politieke partijen en het collectief van journalisten hierover.
Legaliteits- en fair-play beginsel
In mijn perceptie heeft het Hof in strijd gehandeld met het legaliteitsbeginsel, dat met betrekking tot de genoemde gevallen voorschrijft dat niemand mag worden veroordeeld voor een handeling die nog niet verboden was op het ogenblik waarop die plaatsvond.
De belangenafweging in het voordeel van het verkiezingstraject is gebaseerd op een formalisme van de koloniale periode om de boven wet en recht te kunnen staan.
Daarnaast heeft het Hof in strijd gehandeld met het fair-play beginsel of verbod van vooringenomenheid, dat voorschrijft dat elke schijn van partijdigheid moet worden vermeden.
De burger mag geen mogelijkheden worden ontnomen om voor zijn belang op te komen, wat ook niet mag door een overigens volgens de letter van de wet toegestane handelswijze.
Strafrechtelijk onderzoek
De Progressief-Verheffende partij ( PVP) heeft 4 aanklachten voor strafrechtelijke onderzoeken gedaan bij het Openbaar Ministerie mede met betrekking tot dezelfde procedures.
Als blijkt dat er inderdaad strafbare feiten zijn gepleegd tijdens het verloop van deze procedures en er niet wordt ingegrepen, schaadt dit ons rechtssysteem en tast het de fundamenten van onze rechtsstaat aan.
Bovendien worden er precedenten geschapen voor soortgelijke illegaliteiten, die elke verbetering in de weg staan.
De afgeleverde personen van dit illegale verkiezingsproces zullen het ook niet zo nauw nemen met het recht.
Ik begrijp ik niet dat politieke partijen én het collectief van journalisten blijkbaar kiezen voor stilzwijgen in dit kader.
Met welk recht mogen zij dan in de toekomst klagen over ongeoorloofde overheidshandelingen, terwijl zij nu allerlei onrechtmatigheden negeren.
Cassatierechter
Helaas kent ons land geen cassatierechter, die zou kunnen verifiëren of het recht juist is toegepast en of de regels voor de procedure goed zijn gevolgd.
En de PVP verzoeken voor strafrechtelijke onderzoeken vraagt om ‘rechtens ingrijpen’ in de praktisch gevolgde procedures van het verkiezingsproces.
Dit is ons laatste rechtsmiddel om onrechtmatigheden af te straffen, om te voorkomen dat straffeloosheid wordt beloond; om het gebrek aan rechtsgeweten dat rechtsongelijkheid voedt, te herstellen; om nieuwe jurisprudentie hiervoor te creëren ter voorkoming van herhaling, en om onze rechtsstaat en rechtsorde te handhaven.
Misschien dat de onderhavige vijftal politieke partijen alsnog een aanklacht wegens uitsluiting kiesrecht kunnen indienen bij het Openbaar Ministerie.
Assoc. Prof. Dr. Roy I. Bhikharie, PhD (Vz) Progressief-Verheffende Partij

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud