fbpx
Politieke gebreken en irritaties

Ik raak zwaar geïrriteerd tot opgewonden als ik meneer Bobby Doerga als secondant of helper van Steven Frederikslust zie in het STVS – programma “Achter het Nieuws”. Steven heeft zijn kameraad willen helpen aan extra inkomsten. Maar dat willen we niet langer. Het programma wordt er echt niet minder op als die Doerga verdwijnt. Het is genoeg geweest. Ik denk dat vele duizenden zich rot ergeren aan die man, om vele redenen. Overigens, “Achter het nieuws” is nog altijd prettiger en juister te lezen dan ” 8ter het nieuws”.

Gaan we nu echt eraan werken om de economie gezond te maken? Als het gezond is, zal het structureel sterker worden met de tijd. Nu is daar helemaal geen sprake van. Wordt het niet de hoogste tijd dat we alle de zaken die onze economie bedreigen en zelfs zwaar ondermijnen en in een negatieve greep houden op een rijtje zetten en rigoureus aanpakken? Zal minister Burleson van Handel en Industrie daarmee met hoogste prioriteit een aanvang maken of moet de VES die negatieve zaken helaas eerst voor haar uitpluizen?

Indien de regering, de Centrale Bank en het ministerie van Financiën de bestedingen doelmatig doen en niet mede gedreven in partijbelang, en de overheid nu wel degelijk zal saneren ( hoeveel % van onze staatsinkomsten gaan op in verloning, waaronder van een groot aantal ongeschikte of luie mensen die een baan nodig hadden om inkomsten en sociale voorzieningen w.o zelfs onderstanden aan personen die totaal gezond en jong zijn, en elders ook een baan hebben (parasieten)?

Al 40 jaren klagen we over dat ambtelijk waterhoofd en hebben als progressieve partij die slechte politieke cultuur wel willen behouden, zelfs omarmd. Maar nu het mes erin! Toon durf en daadkracht, waar we zo prat op gaan. Ons land gaat ten onder aan gedoogbeleid voor fyo fyo’s, koeparies en allerlei soorten schurken. We moeten dan wel toegeven dat de afgelopen 5 jaren het hoogste punt daarin werd bereikt.

Maar nu, hoe met de huidige regering? Gaan we aanpakken of zaken omzeilen en accenten verleggen? Als het niet zou opvallen, zou het mogelijk ook niet storen. Maar we kunnen slecht liegen. Wat hebben we aan duur DNA, geweldige wetten, als we verder daarna er niks mee doen. Kijk de tabakswet! Kijk naar de oude natuurbeschermingswetten. Oude scheepvaartwetten enz enz.

We hebben het zo druk met partijpolitiek dat we de consumentenbeschermingswet die ligt te wachten, kennelijk niet eens zo belangrijk vinden. Dat typeert dat de consument overgeleverd is aan de slechte, zelfs malafide dienstverlener en nep- producten of producten zonder ruime, gegarandeerde aftersale service. Minister Burleson, de ongebreidelde liberalisatie heeft ons land beslist niet goedkoper gemaakt door de marktwerking en die onderlinge ” eerlijke” concurrentie. Dat is ook een aspect van de gezondmaking die ik eerder heb bedoeld.

Productieontwikkeling willen maar de Importhandel de vrije loop laten zonder groot aantal noodzakelijke importbeperkingen? Hoe dan? Of heeft u andere prioriteiten omdat de politieke bonzen achter de gordijnen andere commitments hebben en andere doelen nastreven?

Minister Andojo Rusland legt de uitgifte van busvergunningen aan banden. Gaat minister Burleson de massale uitgifte van allerlei corrruptiegevoelige winkel- bouw,en verblijfsvergunningen aan nieuwe Chinezen niet drastisch beperken maar de andere kant opkijken? Ik hoop dat de VES-economen het met mij eens kunnen zijn en het proces van gezondmaking van onze Economie zullen aanmoedigen en vooral kritisch begeleiden.

Velen werden en worden nog steeds ontheven uit hun functies en mogen thuis gaan uitrusten. Sommigen beantwoorden niet aan het nieuwe beleid, of anderen deugen gewoon niet. Maar waarom met behoud van het volle salaris? Dat is onrechtvaardig naar anderen toe die wel werken. Hoe lossen we dat nu voor eens en altijd op? Laat de ontheven personen terug gaan naar de oude post, of geef maximaal 70 % salaris. Iemand die niet deugt, heeft ook geen recht op groot salaris.

Maar opgepast regeerders, vaak zijn er ook personen die overplaatsing willen en snel verkrijgen nadat ze een tijdlang zeer corrupt en crimineel waren zoals bij Lanti en bij de politie, de MP, de Douane enz. Helaas worden ze niet door Justitie gevolgd en dat is voor hen een hele grote opluchting, waardoor Suriname ook voor hen een zalig paradijs is. In Suriname hoefde je de wet en gezag niet te vrezen vooral in de afgelopen 5 jaren. Komt daar nu wel gauw verandering in, Regering, zo kan het ook niet verder.

Een gewelddadige roofmoordenaar vlucht naar zijn dorp in het verre binnenland, op de hielen gezeten door de politie. Als de politie bij het dorp aankomt, krijgen de agenten te maken met woeste, krijsende en bedreigende dorpelingen, die laten weten niet bereid te zijn de verscholen crimineel uit te leveren aan de politie.

De politie wordt zwaar beangstigd en trekt zich dan terug om erger te voorkomen. Zulke gevallen hebben zich zo vaak voorgedaan in ons land en keuren we dat doorgaans af, maar in stilte en zekere angst voor dat wildgedrag. Daardoor blijft het onrecht doorgaan. Aan de ene kant veroordelen we zulke gedragingen als volk, maar aan de andere kant zijn er vele verdachten die uitgeleverd moeten worden maar die zich verschuilen onder het volk en dreiging van een nationale bloedbad of burgeroorlog. Het is in essentie eigenlijk hetzelfde geval.

Maar dan zijn we ineens blind omdat onze idool helaas een moordverdachte of medeplichtig daaraan is. Kortom, verdachten en criminelen worden door dik en dun beschermd waardoor het te erg aan het worden is. Kijk hoe vaak de politie wordt aangevallen als men een verdachte probeert aan te houden.

Hoofdverdachte, liever wacht u de hulp uw geliefde patriot Baboeram niet af tot eind november a.s. Bespaar mensen de kosten om te doneren aan een ” project” waarvan niemand nu weet of de storting of cash dan niet verloren geld zal zijn. Wacht dus niet op Baboeram als u uw verhaal zo graag wil doen. Of kunt u niet zonder die Baboeram (de huurling), om geloofwaardig over te komen? Het lijkt erop dat weinigen nog het verhaal en initiatief van Baboeram geloven.

Beleg dus liever een persbriefing en doe uw verhaal meer dan twee uren lang helemaal alleen en te volgen op de TV. Stel de verslaggevers op een tweede speciale meeting in de gelegenheid u vragen te stellen. Wist u, dat amnestie niet genomen wordt, maar soms verkregen wordt vaak na opbiechten van het waarheidsgetrouw verhaal? Zal Baboeram die afhankelijk is van u, ook uw biografie schrijven? Hij maakte de personen waarover hij reeds schreef, ettelijke malen en overdreven groter dan de ware werkelijkheid. Ineens werd de econoom een historicus, net een omhooggevallen ster.

In Nederland vernomen dat hij 5-6 jaren geleden onder de schuilnaam ” repatty wereldsman” hele felle aanvallen uitvoerde via internet op de zaak decembermoorden. Nu lijkt het erop dat hij erop uit is om de getroffen overige nabestaanden te laten criminaliseren en bedreigen. Nabestaanden die zich zovele jaren berust hebben in gerechtigheid via de rechtbank.. Zovele ouderen, al jaren wachtende op de waarheid en gerechtigheid, zijn er niet
meer. Wat is daar zo fout en slecht aan als die mensen voor hun rechten en hun vermoorde mensen willen opkomen? Baboeram en helpers schijnen het op de andere nabestaanden te hebben gemunt. Hoe dan waarheid vinden?

Toerisme als groot inkomstenbron kan over 5 jaren een klein beetje opgang komen. Op Facebook heb ik de algemene opvatting gelezen dat ons land maar een beetje gastvrij is, en vooral klant-onvriendelijk, waarmee ik mij helemaal kan verenigen. Ze weten nog steeds niet wat echte klantvriendelijkheid is. Wat doen we daaraan, minister? Ook professor Ori die op Toerisme promoveerde, heeft er niks van gebakken in de stichting Toerisme maar de man blijft zich als super deskundige op meerdere andere gebieden ( Onderwijs en zelfs Landbouw) uitgeven.

Vakantie in eigen land is ook zo peperduur! Hoe komt dat, minister Andojo? Uw voorganger had kennelijk geen benul van zulke zaken. Ook het Busvervoer werd een puinhoop. Waarvoor was die minister dan zo goed om hem toch 5 jaren lang te handhaven? Gaan we niet terugblikken,( al doet het ons pijn), dan leren we er niet uit en zullen dezelfde politieke fouten zich herhalen.

Minister Burleson, bedrijven zullen nu weer kostprijs-analyses per eenheid product moeten inleveren bij het ministerie van Handel en Industrie, zoals vroeger wel het geval was!

Een interessant maar vooral waardevolle suggestie was te lezen op het internet, dat Grassalco als staatsbedrijf zich liever de komende 5 jaren kan concentreren op de productie van de grote granietblokken voor nationale dijkenbouw voor onze kustbescherming en wel tegen kostprijs plus 15%. Ze kan de overige producties en exporten dus voorlopig laten voor de particuliere bedrijven die daardoor continuïteit kunnen hebben hetgeen onze economie ten goede zal komen.

Grassalco als klassiek voorbeeld van een patronagebedrijf en topzwaar, bevindt zich in een bevoordeelde positie door de medewerking van de partijpolitiek, ook nog met zoveel opgezochte media-aandacht. Dat kan niet goed zijn. Jaarrekeningen moeten tijdig op hun website te lezen zijn. Helaas moet gesteld worden dat Grassalco-directeur Akiemboto, hoe het ook zij, zijn kiezers en velen anderen bewust heeft misleid, om met machtsvertoon gekozen te worden als DNA-lid, om daarna daarvan af te zien, met goedkeuring van de NDP-top. Dit soort zaken komt de NDP niet ten goede.

Adolf O. Gallant

Meer nieuws

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

IDB-delegatie op bezoek bij minister Walden

GFC NIEUWS- De minister van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Saskia Walden, heeft een delegatie ontvangen van het Inter-American Development Bank (IDB) vertegenwoordigd door…

Covid-team Nickerie maakt werkafspraken

GFC NIEUWS- Vanmorgen heeft het Covid Coördinatieteam Nickerie tijdens hun eerste officiële meeting werkafspraken gemaakt. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Mogelijk teken van leven op planeet Venus

GFC NIEUWS- Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen die misschien…

Landelijke personeelshervormingen OW van start

GFC NIEUWS- In het kader van personeelshervormingen binnen het ministerie van Openbare Werken (OW) landelijk, zijn functionarissen, respectievelijk uit Nickerie en Coronie ter beschikking gesteld…

Lichaam 19-jarige vermiste drenkeling gevonden

GFC NIEUWS- De politie heeft maandagochtend het lichaam van de vermiste 19-jarige drenkeling, Ivanildo Faisel, uit de Cotticarivier gehaald. Impotent of minder potent? Maak online…