fbpx

Politie VS zet militaire technologie in tegen burgers

De Amerikaanse politie bespioneert burgers met militaire technologie. Burgerrechtenorganisaties maken bezwaar tegen de spionagepraktijken die zonder gerechtelijk bevel of toestemming worden uitgevoerd.

De politie in steden als New York City, Los Angeles, Chicago en Las Vegas gebruikt de StingRay, waarmee het leger in het geheim verdachten in de gaten kan houden via hun mobiele telefoon.

Het relatief kleine apparaat kan echter hele wijken bestrijken door zich voor te doen als zendmast voor mobiele telefonie.

Hiermee kan de politie niet alleen van elke telefoon de locatie bepalen, zelfs zonder dat daarmee wordt gebeld, maar ook sms-berichten en gesprekken afluisteren en informatie die op de telefoon is opgeslagen, eruit halen.

De politie houdt zodoende niet alleen verdachten in de gaten, maar heeft hiermee ook toegang tot mensen in de omgeving die nergens van worden verdacht.

Het gebruik door de politie is uiterst geheim en de korpsen die het apparaat in gebruik kregen, moesten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen bij de FBI.