fbpx

Politie-informatie over zeepiratenaanval

Een booteigenaar deed zaterdag het politiebureau te Nieuw Amsterdam aan en gaf aan dat de bemanning van één van haar vaartuigen op de Atlantische oceaan ter hoogte van de Wia Wia Bank beroofd werd door zeepiraten. De politie kreeg daarna de melding dat er vier vaartuigen beroofd zijn door zeerovers.

In de vooravond verscheen er een man met letsels aan zijn lichaam op hetzelfde politiebureau. Hij gaf aan dat hij een kapitein is van een vaartuig en aangifte kwam doen van zeepiraterij.

Hij verklaarde dat hij met zijn bemanningsleden vrijdag bezig was de netten uit te gooien toen zij een vaartuig op hen zagen afkomen. Toen het vaartuig dichtbij genaderd was, zag hij een man van Guyanese afkomst. Deze man was gewapend met een jachtgeweer. Hij herkende hem als Dick. In het vaartuig zaten ook Bolo, Crackhead, Sanbad (allen Guyanezen) en een donkerkleurige man die hij niet kent.

Dick loste een schot uit het jachtgeweer en sommeerde de kapitein en zijn bemanning om te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers brachten het vaartuig waarin zij zaten tegen het vaartuig van de vissers aan en sprongen het vaartuig in. De vissers werden kapverwondingen toegebracht met scherpe voorwerpen. De kapitein en zijn bemanning werden toen opgedragen overboord te springen. Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte.

Toen de kapitein het water was ingesprongen loste Bolo een schot in zijn richting. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die zich in het water bevonden, werden geslagen met bamboestokken op het hoofd. Zaterdag om 14.00 uur kreeg hij hulp van een voorbijvarende vissersvaartuig.

Dezelfde avond kreeg de politie tegen 22.00 uur wederom de melding dat er een vaartuig naar binnen voer met drie slachtoffers van een zeeroof. Het ging in deze om bemanning van twee verschillende vaartuigen. Alle drie slachtoffers hebben kapverwondingen over hun lichaam. Zij verklaarden dat zij beroofd zijn geworden door zeepiraten ter hoogte van de Wia Wia Bank.

Twee van de slachtoffers bevonden zich op één vaartuig, terwijl het derde slachtoffer op een andere was. De twee slachtoffers van het ene vaartuig bleken arbeiders van de booteigenaar te zijn, die eerder op de dag de melding had gedaan dat de bemanning van haar vaartuig beroofd was.

Uit het vaartuig van de kapitein die de aangifte heeft gedaan is hij tot nu toe de enige die terecht is. De vier bemanningsleden worden vermist. Uit het vaartuig van de eigenaar die de eerste melding maakte, worden er drie bemanningsleden vermist. Van het derde vaartuig is slechts één bemanningslid terecht en worden er vier vermist. Van de drie vaartuigen worden er in totaal elf personen vermist.

Naar zeggen van de slachtoffers zijn er vier vaartuigen beroofd, echter is er van het vierde vaartuig of van slachtoffers uit het vierde vaartuig nog niets bekend.

De Maritieme Politie, De Kustwacht en een Visserscollectief zijn naar het gebied.(GFC)

Naar meer berichten...