fbpx

Politici en burgers in Suriname worden net als criminelen via de telefoon afgeluisterd

GFC NIEUWS ONDERZOEKSREDACTIE- Belangrijke Surinaamse politici en burgers met wie zij in contact staan, worden net als dat bij zware criminelen het geval is, via de telefoon afgeluisterd door verschillende diensten.

Dat zegt althans een ingewijde aan GFC Nieuws. Het afluisteren en opnemen van telefonische gesprekken gebeurt dagelijks al tientallen jaren.

Het is publiek geheim dat veel Surinaamse politici om die reden steeds frequenter ervoor kiezen om gevoelige gesprekken te voeren via Whatsapp call. Maar volgens deskundigen is ook deze vorm van bellen niet helemaal veilig voor professionele afluisteraars.

BEKIJK OOK
Surinaamse delegatie in startblokken voor 77ste AVVN

In principe kan bijna elk telefoongesprek worden afgeluisterd, hoewel via Whatsapp call dat beslist heel veel moeilijker is. Het advies is om bij geheime gesprekken liever te kiezen voor persoonlijk contact in de open lucht, waarbij nota bene alle elektronica uit moet staan.

Maar ook die gesprekken zouden door zeer goed uitgeruste veiligheidsdiensten in sommige gevallen opgevangen kunnen worden, stelt de insider. Zware criminelen gebruiken volgens hem daarom frequent voor hun eigen codetaal.

Foto: unsplash