fbpx

Poging Monsanto om actievoerders te muilkorven, strandt bij rechter

Agrochemiereus Monsanto moest opnieuw op de knieën in de rechtszaal. Rechter Shlomo Hagler bepaalde donderdag dat het bedrijf geen toegang krijgt tot documenten van een belangenbehartigingsgroep.

Actiegroep Avaaz ontving in februari een dagvaarding waarin Monsanto alle notulen, e-mails en dossiers die betrekking hebben op glyfosaat, opeiste.

Monsanto wilde zelfs de namen en e-mailadressen van personen die petities tegen het bedrijf hadden ondertekend. Honderdduizenden mensen hadden geld gedoneerd om juridische bijstand voor Avaaz te financieren.

Rechter Hagler noemde de actie van Monsanto een poging om het werk van Avaaz en alle andere lobbyorganisaties in het land het zwijgen op te leggen.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter oordeelde dat Monsanto “niet mag verwachten dat de activiteiten en privacy van de leden van de organisatie openbaar kunnen worden gemaakt”, aldus Avaaz in een persbericht.

BEKIJK OOK
Online portaal Belastingdienst Suriname uitgebreid

De rechter las Monsanto vooral de les over de grondbeginselen van de democratie en de vrijheid van meningsuiting, schrijft Foodlog

De dagvaarding tegen Avaaz had te maken met een rechtszaak die twee mannen tegen Monsanto hebben aangespannen, nadat zij kanker hadden opgelopen door gebruik van glyfosaat.

Dit middel is de kurk waarop Monsanto drijft en zorgt voor een jaaromzet van 50 miljard dollar. Duizenden mensen spanden rechtszaken aan tegen Monsanto omdat zij ziek werden door deze stof.

Foto: NPR