fbpx

Poetin: niet Rusland, maar Amerika heeft wapenverdragen geschonden

GFC NIEUWS- Het zijn niet de Russen, maar de Amerikanen die wapenverdragen hebben geschonden, zegt Kremlinleider Vladimir Poetin.

Poetin heeft Donald Trump gedreigd dat indien Washington kernraketten plaatst in Europa Rusland zal komen met “asymmetrische maatregelen” waarbij wapensystemen zullen worden ingezet die zowel gericht zijn op Europa als op de Verenigde Staten.

De Kremlinleider kondigde bij zijn jaarlijkse troonrede voor de beide kamers van het parlement voorts een nieuwe supersonische langeafstandsraket aan, de Tsirkon, die zowel vanaf marineschepen als onderzeeërs kan worden gelanceerd en een reikwijdte heeft van 1000 kilometer.

De terugtrekking eerder dit jaar van Trump uit het INF-verdrag, dat dateert uit de Koude Oorlog en vanaf land afgevuurde atoomwapens met een middellange reikwijdte aan banden legt, zet volgens de Russische president niet alleen de internationale veiligheid op het spel, maar vormt bovendien voor zijn land een ernstige bedreiging.

BEKIJK OOK
Btw zal geen kostprijsverhogend, maar wel inflatoir effect hebben

“Rusland is niet uit op een nieuwe confrontatie en een wapenwedloop, maar we zullen bij het plaatsen van die wapens in Europa gedwongen zijn om zelf dergelijke systemen te ontwikkelen. Wapens die niet alleen de landen kunnen raken waar die staan, maar ook die waar de beslissing wordt genomen om ze in te zetten,” zegt Poetin.