fbpx

Plunderaars, ook in Suriname, voelen zich vaak onderdrukt, uitgebuit en machteloos

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Recent kwam Suriname negatief in het nieuws. Woedende demonstranten die geen uitweg meer zien in hun ontberingensituaties gingen over tot het plunderen en vernielen van andermans spullen.

Volgens de jongste berichten gaat het veelal om personen die geen criminele achtergrond hebben en in eerste instantie ook geen kwaadwillige intenties hebben gehad.

Het gaat merendeel om ‘gewone jongens, meisjes, mannen en vrouwen’ de eenvoudige man en vrouw van de straat die graag verbeteringen in hun leefomstandigheden willen hebben.

GFC Lifestyle vroeg aan de Europese mental health expert tevens verjongingsexpert Jonathan Clarke wat een normaal denkend mens zonder criminele inborst ertoe beweegt om toch te gaan plunderen.

De deskundige vertelt vanuit Den Haag aan GFC dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat plunderaars zich doorgaans ernstig uitgebuit, onderdrukt en machteloos voelen.

“Zij zoeken een manier om hun langere periode opgekropte frustraties helemaal kwijt te raken”.

“En wanneer dat niet lukt en zij het gevoel krijgen dat ze niets meer te verliezen hebben in het leven en zich bovendien hulpeloos en machteloos voelen, is dat echt een moment waarop ze toeslaan”.

OOK INTERESSANT
Geniet vandaag met volle teugen want morgen leef je misschien niet meer is een verkeerde instelling

De topexpert legt verder aan GFC uit dat er in Suriname, net als in andere landen die te maken krijgen met zullen uitspattingen, ook sprake is van een sterk psychologisch effect dat wordt gecreëerd wanneer men in groot groepsverband woedend is.

“Dan vallen veel beschaafdheidsremmingen voor een groot deel plotseling weg en is het denkvermogen voor wat betreft de gevolgen van hun daden sterk gereduceerd”.

“Als binnen een massa mensen die allemaal boos zijn iemand een raam ingooit en het glas breekt, dan heeft dat een sterk stimulerend effect op de rest. Voordat je het door hebt ontstaat er een chaos en doet men elkaar na”, aldus de topexpert.

De meeste rellen elders in de wereld zoals die in Suriname hebben plaatsgevonden waren volgens Jonathan Clarke het gevolg van onderdrukking door de overheid, slechte levensomstandigheden, armoede, prijsverhogingen en conflicten tussen etnische groepen.