fbpx

Ploegendienst heeft op lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens een nieuwe studie kan het leven tegen onze biologische lichaamsklokken onze gezondheid op lange termijn schaden door darm- en herseninteracties te veranderen.

Werknemers in de gezondheidszorg, hulpverleners, industriële operators en anderen behoren tot de 20 procent van de wereldbevolking die in ploegendienst werkt.

Hun onregelmatige slaap-waakcyclus verhoogt hun risico op een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hartaanvallen, kanker en beroertes.

Ploegenarbeid kan echter ergere gevolgen hebben dan we eerder dachten. Volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Sleep and Circadian Rhythms, kunnen de negatieve gevolgen van ploegenarbeid lang aanhouden, zelfs na terugkeer naar een normaal schema.

BEKIJK OOK
Jaloezie onderling neemt toe: maar als je vriendin ernstig ziek is ben je ook niet jaloers op haar

“Ploegenarbeid, met name roterend ploegenwerk, verwart onze lichaamsklokken en dat heeft belangrijke gevolgen in termen van onze gezondheid en welzijn en verbinding met menselijke ziekten,” zei David Earnest, professor in de afdeling Neurowetenschappen en Experimentele Therapeutica aan het Texas A & M University College of Medicine.

Mannen hadden veel slechtere resultaten, met aanzienlijk hogere sterftecijfers.