fbpx
Plengoffer in verband met herdenking 258 jaar Saamaka Daka

GFC NIEUWS- Op 19 september 1762, 258 jaar geleden tekenden de Saramacaners, Saamaka, een definitief vredesverdrag met het bestuur van de toen nog Nederlandse kolonie Suriname.

Om deze dag op een waardige wijze te blijven herdenken, werd er volgens traditie, zaterdagochtend een plengoffer gegoten.

Rinaldo Huur, voorzitter van de Stichting Saamaka Daka, benadrukte tijdens zijn toespraak hoe groot het belang is van eenheid binnen de Saramacaanse samenleving. Hij gaf ook aan dat het leefgebied meer tot ontwikkeling moet worden gebracht, waarbij de volledige ondersteuning vanuit vooral de Saramacaanse bevolking noodzakelijk is.

“We zijn in het achterland en er is heel veel potentie. Als jij je niet Saramacaner voelt, zal niemand dat voor je voelen. Saamaka yu seey”, aldus de voorzitter. Hij voegde er ook aan toe dat de ontwikkeling en vooruitgang alleen zal komen als de bewustwording en de eenheid op gang komen.

Ifna Vrede, ondervoorzitter van de stichting, tevens kapitein van het district Brokopondo, gaf aan dat deze dag een heel bijzonders dag is, aangezien de vrijheid welke verkregen is op deze dag, niet zonder slag of stoot is gegaan. Mede hierdoor is het traditioneel ontzag ontstaan, welke de verantwoordelijkheid kreeg om het volk te leiden. O

ok Vrede merkte op dat er veel werk aan de winkel is qua ontwikkeling binnen deze gemeenschap, waarvan het grootste deel woonachtig is in het Boven-Suriname gebied. Ze pleit voor goed onderwijs en stimulering van ondernemerschap door de regering. “Ondernemerschap moet ervoor zorgen dat we niet te veel afhankelijk zijn van Paramaribo. Een stukje decentralisatie, niet alleen van beleid, maar ook van het leven van alle dag, moet daardoor zichtbaar zijn. Dit wordt natuurlijk ook een stuk gemakkelijker voor de overheid”, aldus de kapitein.

Wensley Misiedjan, directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, woonde de plechtig ook bij om de felicitaties over te brengen aan de Saramacaanse gemeenschap, namens minister Gracia Emanuel.

Onder de aanwezigen bevonden zich verder Iwan Wijngaarde, verschillende vertegenwoordigers van het traditioneel gezag en van de regering.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…