fbpx

Plein te Uitkijk Saramacca omgedoopt tot Bootsie Groenbastplein

GFC NIEUWSREDACTIE- Tegelijk met de ingebruikname van de openbare toiletgroep te Uitkijk heeft het commissariaat van Saramacca in Suriname het plein naast de brug ingericht en in gebruik genomen voor de dagtoeristen.

Het plein naast de brug Uitkijk-Hamburg vormt vooral in het weekend een hot spot voor dagtoeristen die langs het water bijelkaar komen voor recreatie.

De districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij beschikking toestemming verkregen om dit plein te mogen vernoemen naar wijlen de heer Eduard Groenbast meer bekend als “Bootsie”.

Eduard Jean Julius Groenbast was als schipper bij de veerverbinding tussen Uitkijk-Hamburg een zeer bekende en geziene persoonlijkheid.

De overleveringen geven aan dat hij hier op Uitkijk heer en meester was op alle fronten. Hij was alle gesproken talen in Suriname machtig.

De ouders van de jonge Groenbast en kinderen verhuisden van Wanica naar Creola/Uitkijk langs het Saramaccakanaal.
Meer dan 77 jaar geleden trad hij als sjouwer bij de SMS in dienst. Uiteidelijk werd hij na een tweejarige opleiding aan de Scheepvaartschool, Schipper.

Bootsie Groenbast is twee jaar geleden op 98 jarig leeftijd overleden. Dus vandaag zou hij 100 jaar oud zijn. Hij heeft hier naast in één van de huizen van de SMS gewoond tot zijn pensionering.

OOK INTERESSANT
Secretaris-generaal Associatie van Caraïbische Staten op bezoek in Suriname

Tenslotte bedankte de DC de donateurs met name de stg. Hilda R. Madhai en de overige plaatselijke ondernemers die bijgedragen hebben ter verfraaiing van het plein.

De districtscommissaris van Wanica Noord-West, de heer Bholanath Narain die te gast was bij deze plechtigheden gaf aan zeer ingenomen te zijn met het initiatief welke tot stand is gekomen met de participatie van de bevolking.

Als geboren en getogen Saramaccaan staat hij volledig achter de naamgeving van het plein. Bootsie Groenbast is hierdoor vereeuwigd.

Directeur van het directoraat Toerisme van het ministerie van TCT, de heer Boedha feliciteerde de DC en de gemeenshap met het bereikte resultaat.

Hij gaf verder aan hoe belangrijk de elementaire voorzieningen aan de basis zijn om dagtoerisme en in het algemeen toerisme te ontwikkelen. “DC gaat u door met het goede werk in uw district en u mag rekenen op mijn ondersteuning”.