fbpx
Plastic babyflesjes scheiden miljoenen microplastic tijdens sterilisatie, waarschuwt studie

GFC NIEUWS- Onderzoekers vinden dat de richtlijnen voor het gebruik van plastic flesjes voor babyvoeding moeten worden aangepast.

Baby’s die met een plastic fles worden gevoed, kunnen volgens hen dagelijks meer dan 1 miljoen deeltjes microplastic binnenkrijgen. Ouders die plastic flessen willen blijven gebruiken, zouden poedermelk op een andere manier moeten gaan klaarmaken, zeggen de wetenschappers.

Hoe warmer het water waarin poedervoedsel wordt opgelost (of waarmee de fles is gesteriliseerd), hoe meer microplastics er vrijkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Dublin in Ierland.

De onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat het niet bekend is of die minieme plasticdeeltjes invloed hebben op de gezondheid van de baby. Ze vinden wel dat dit ‘dringend’ moet worden onderzocht.

Ouders krijgen onder meer het advies flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water. Ook kan poedermelk beter worden klaargemaakt in een bakje dat niet van plastic is, om het pas in het flesje te doen als het is afgekoeld. Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.

Hoewel de effecten dus onbekend zijn, vinden de onderzoekers dat sommige richtlijnen moeten worden aangepast. Maar “het laatste wat we willen, is ouders ten onrechte alarmeren”, zegt één van de onderzoekers.

De mogelijke blootstelling van baby’s aan stukjes microplastic is het grootst in Australië, de Verenigde Staten en Europa. Dat komt doordat moeders daar minder borstvoeding geven dan in andere delen van de wereld.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…