fbpx
Plaspil verhoogt kans op huidkanker

Patiënten met hoge bloeddruk die met de plaspil hydrochloorthiazide worden behandeld, moeten hun huid regelmatig controleren en verdachte huidletsels melden. Bescherming tegen zonnestralen en UV-stralen is bijzonder belangrijk voor deze patiënten.

Dat meldt het geneesmiddelenagentschap FAGG na onderzoek door het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Dat onderzoek was een gevolg van twee Deense studies waarin een verband werd aangetoond tussen deze plaspillen en het optreden van huidkanker.

Volgens het EMA zou de fotosensibiliserende werking van hydrochloorthiazide een mogelijk mechanisme kunnen zijn voor niet-melanome huidkanker. Het gaat hier om twee vormen van huidkanker, basaalcelkanker en plaveiselcelkanker, die goed te behandelen zijn.

De bijsluiters en samenvattingen van de kenmerken van het product van geneesmiddelen op basis van hydrochloorthiazide moeten worden bijgewerkt om dit risico op te nemen en om te wijzen op het belang van de voorlichting van patiënten.
Patiënten moeten preventief advies krijgen. U hoeft niet te stoppen met hydrochloorthiazide. Ook zonder dit middel kunt u huidkanker krijgen. De belangrijkste adviezen zijn: bescherm u tegen de zon en controleer geregeld uw huid. Als u een plekje niet vertrouwt, ga dan naar uw huisarts.

Als u al eens huidkanker heeft gehad, is de kans op nieuwe huidkanker verhoogd. Overleg dan met uw huisarts over eventueel andere medicijnen.

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…