fbpx

Planetoïde met eigen maan passeert aarde vanavond

Redactie GFC Nieuws — De aarde krijgt dit weekend bezoek uit de ruimte. Een enorme planetoïde zal zaterdagavond rakelings langs de aarde scheren. Hoewel hij heel dichtbij ons komt, is de kans voor een botsing klein: de ruimterots zal ons passeren op een kleine 5 miljoen kilometers.

Het is een flinke knaap, de 1999 KW4 van anderhalve kilometer breed. Hij is zo groot, dat hij zijn eigen maan heeft: de 1999 KW4 Beta, een jochie van 360 meter doorsnee.

“Het is waarschijnlijk een van de meest nabije binaire flybys in de recente geschiedenis”, vertelt planetarisch wetenschapper Vishnu Reddy in NBC News. “Dat maakt het een heel interessant doelwit.”

BEKIJK OOK
32-jarige autobestuurder kwam op weghelft truck bij fatale botsing

Houd uw telescoop op zaterdagavond om vijf over zeven Eastern Time gereed. Dan zullen 1999 KW4 en gezelschap het dichtste bij ons zijn. Het is dan 8 uur ’s avonds in Paramaribo, zondagochtend 1 uur in Amsterdam.

Zij zullen ons passeren met een snelheid van bijna 80.000 kilometer per uur, 22 kilometer per seconde. Dus niet knipperen met de ogen, anders mist u hem net en moet u wachten tot 2036 voor een herkansing.