fbpx

Somohardjo wil politieke carrière goed afsluiten

Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur heeft gisteren zijn 75ste verjaardag herdacht. Te midden van familie, vrienden en partijgenoten hield de jarige ’s avonds een dankdienst in het partijcentrum te Beekhuizen. Hij zegt hiermee de Almachtige dank te willen zeggen dat hij al 75 jaren op aarde heeft mogen doorbrengen.

Tijdens de dankdienst is gevraagd om kracht, wijsheid en zegen om Somohardjo in de gelegenheid te stellen zijn politieke werk af te ronden.

De politicus heeft aangekondigd dat de verkiezingen van 2020 de laatste verkiezingen is waar hij als PL-voorzitter aan zal meedoen. Daarna zal hij zijn politieke carrière aan de wilgen hangen en zich op een ander doel in zijn leven richten.

“Ik bid elke dag: laat me mijn politieke carrière goed afronden en dan ga ik doen waarvoor ik eigenlijk geroepen word. In deze wereld geloof ik in een oppermachtige Schepper. Men zegt dat het destiny is of bijgeloof, maar het is geen bijgeloof.”

Politieke carrière

Somohardjo is zijn politieke carrière begonnen bij de NPS. Tijdens de verkiezingen van 1969 was hij kandidaat in Wanica. Hij geeft eerlijk toe dat hij destijds niet eens hoop had om binnen te komen, omdat hij nieuw en erg onervaren was in de politiek.

Maar tijdens de verkiezingen van 1973 begon het stukken serieuzer te worden. Somohardjo was toen op een verkiesbare plaats gezet, op nummer 5, en heeft zich voor de volle 100 procent ingezet om binnen te komen.

“Bij de uitslag stond ik voor de televisie. En het moment dat ik hoorde: Somohardjo binnengekomen, dat was een openbaring. Toen was ik 30. Toen begon voor mij een ander leven, niet als burger Somohardjo, maar als parlementariër Somohardjo”, herinnert de PL-voorzitter zich die tijd nog.

BEKIJK OOK
Tweede gemeenschappelijke masterplan veiligheid Guyana’s een feit

Voorvechter democratie

Sindsdien heeft Somohardjo altijd grote invloed gehad op het politieke speelveld in Suriname. Zelfs tijdens zijn verbanning in Nederland, ten tijde van de militaire staatsgreep in Suriname, heeft hij zich in het verzet enorm ingespannen om de democratie in het land terug te brengen en te herstellen.

Sindsdien heeft Somohardjo zich een voorvechter getoond van een sterke democratie. Meermalen heeft hij gewaarschuwd dat Suriname niet tot een machtsstaat moet verworden.

Carrière

Somohardjo is naast parlementariër ook minister en voorzitter van De Nationale Assemblee geweest. Hij heeft de politieke partij Pendawa Lima opgericht met als doel de belangen van de Javaanse bevolking beter te behartigen.

Een rechtszaak over wie het rechtmatige bestuur van de Pendawa Lima was, resulteerde er uiteindelijk in dat Somohardjo een nieuwe politieke partij oprichtte: de Pertjajah Luhur. Deze partij, die op 5 december 2018 twintig jaren zal bestaan, wordt door de politicus beschouwd als een nationale partij. Over Somohardjo wordt thans een biografie geschreven, die dit jaar nog moet uitkomen.

Zaterdag viert Somohardjo zijn 75ste geboortedag groots. Er zullen verschillende activiteiten zijn en vertegenwoordigers van diverse politieke organisaties zullen, naast politieke toppers van de PL zelf, een toespraak houden. De festiviteiten beginnen om 8 uur ’s avonds in het partijcentrum te Beekhuizen.(GFC)