fbpx
Facebook Pagelike Widget

PL: verdwijning US$ 100 miljoen kasreserve ramp voor het volk

GFC NIEUWS- De verdwijning van de US$ 100 miljoen, die de particuliere banken als kasreserve in beheer hebben gegeven aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is een regelrechte ramp voor het Surinaamse volk, zegt Pertjajah Luhur (PL).

“Dat de CBvS deze hoeveelheid Amerikaanse dollars heeft doen verdwijnen, is erger dan roven. Wanneer iemand zou roven of verdacht wordt van roof, zou die persoon direct opgesloten worden. Nu is bekend dat de president van de CBvS en mensen om hem aansprakelijk zijn voor deze roof, wordt (nog) niemand aangehouden,” haalt de partij verder aan.

PL: “Hoe kan USD 100 miljoen zomaar verdwijnen, zonder dat andere hooggeplaatste functionarissen of instanties daar op de hoogte van zijn? Beseffen zij wel wat zij het Surinaamse volk hebben aangedaan met deze, in feite gewoonweg ordinaire diefstal van de gelden van het volk?”

“Met het verdwijnen van deze enorme hoeveelheid geld heeft de regering geen dekking meer voor de import van de belangrijkste levensmiddelen en andere producten zoals medicijnen. De man van de straat is volkomen in de war en weet niet wat te doen met zijn geld. Er is namelijk geen enkele zekerheid dat het geld van de burger veilig is.”

“Het geld thuis houden brengt de nodige risico’s voor diefstal, inbraak of beroving met zich mee, maar je geld zetten bij de bank, die het op haar beurt weer bij de CBvS in beheer moet geven, blijkt ook niet veilig te zijn. Komt bij kijken dat niemand weet waar de Amerikaanse dollars van Chotelall vandaan komen. Het is volkomen te begrijpen dat mensen helemaal radeloos zijn.”

De verantwoordelijke instanties zouden er volgens PL er alles aan moeten doen om te voorkomen dat er een rage ontstaat, waarbij de mensen al hun vreemde valuta willen opnemen en dat niet kunnen krijgen. Nu al is het zo dat ze per week slechts een bepaald bedrag mogen opnemen.

“Het is zeker niet uitgesloten dat door deze ontwikkelingen de koers verder omhoog zal gaan, met als gevolg dat de prijzen van goederen en diensten ook zullen stijgen. Immers importeren de handelaren haast alles wat we nodig hebben, omdat er weinig is dat we zelf produceren. Zelfs uien en aardappelen zijn nu al bijna onbetaalbaar.”

“Waar is het geld gegaan? Is het bestemd voor pakketten om de mensen zoet te houden zodat ze weer stemmen op de NDP? Is alleen CBvS-president Robert van Trikt schuldig of is hij de enige die wordt opgeofferd?”

De PL wil totale transparantie in deze zaak en zal samen met andere oppositiepartijen tijdens een speciale DNA-vergadering indringende vragen stellen over de verdwenen gelden, die dienden als reserve voor ons land en waarvoor nu kennelijk een betalingsregeling zal worden getroffen van drie termijnen.

“Wie na al deze verwikkelingen nog steeds niet beseft in welk rampzalig avontuur deze regering ons heeft gestort, zal ervoor zorgen dat we als Surinaamse volk zal allemaal eronder zullen lijden.”

“Niet zonder meer heeft het gerenommeerde ratingbureau Fitch min of meer gesteld dat Suriname in feite een junkstaat is, dat haar schulden niet zal kunnen betalen. Er moet nu echt een verandering komen, niet alleen voor de politieke partij Pertjajah Luhur of voor welk individu dan ook, maar voor het totale volk van Suriname,” besluit de partij.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…