fbpx

Pittig voedsel ‘reduceert vroegtijdige dood met een kwart’

GFC NIEUWS- Begin deze maand toonde een onderzoek aan dat kruidige eters langer leven.

De Chinezen die zes tot zeven dagen per week chilipeper door hun eten deden, hadden gedurende de onderzoeksperiode 14 procent minder kans op sterfte dan de mensen die minder dan eens per week een pepertje consumeerden.

Maar de studie, gepubliceerd in het British Medical Journal, kent hetzelfde nadeel als zoveel andere voedingsonderzoeken: er wordt hooguit een verband aangetoond. Goed mogelijk dat mensen die van pittig voedsel houden andere dieet- en leefgewoontes hebben en daardoor minder vaak kanker krijgen.

De Chinese wetenschappers stelden vast dat de kruideneters minder vaak dood gingen aan kanker. En juist naar het effect van capsaïcine op tumorcellen is veel onderzoek gedaan. Bij muizen met mensenkanker die injecties met capsaïcine krijgen, slinken de tumoren. Ook sommige menselijke tumorcellen gaan dood als ze in een bakje aan capsaïcine worden blootgesteld. De stof vernietigt de energiecentrales van de kankercellen, maar laat gezonde cellen met rust.

BEKIJK OOK
Militair en burger aangehouden voor inbraak bij overheidskantoor

In sommige delen van de wereld komt maagkanker twintig keer vaker voor dan elders. Dat zou goed met een verschil in voedingspatroon te maken kunnen hebben, schreef een groep internationale wetenschappers vorig jaar in het blad Gastrointestinal Cancer.

Zij bekeken tien studies naar het verband tussen capsaïcine en maagkanker en concludeerden dat matige gebruikers van rode peper minder vaak maagkanker krijgen.