fbpx

Pinokkio Award: Duitse prijzenwinnende journalist blijkt kampioen dikkeduimjournalistiek

Claas Relotius, sterreporter bij het prestigieuze Duitse magazine Der Spiegel, blijkt al jarenlang artikelen met zijn duim te schrijven. De 33-jarige journalist won een groot aantal belangrijke journalistieke onderscheidingen in en buiten Duitsland.

In december bijvoorbeeld, ontving hij een prijs van de Duitse verslaggeversvereniging voor zijn verhaal over het leven van een kind in Syrië. In 2014 werd Relotius uitgeroepen tot ‘Journalist van het jaar’ door CNN. Maar onlangs bleek dat delen van zijn verhalen uit zijn duim te zijn gekomen.

Relotius werkte kort geleden samen met een collega aan een verhaal over de situatie aan de Mexicaans-Amerikaanse grens.

De collega kreeg argwaan over sommige details in het verslag van Relotius. Hij spoorde twee vermeende bronnen op, die Relotius uitgebreid had geciteerd. Beide personen bleken de journalist nooit te hebben gesproken.

Uit daaropvolgend onderzoek van Der Spiegel bleken details in andere verhalen niet te kloppen. Zo had hij het over een bordje in een Amerikaans dorp waarop zou staan: “Mexicanen, wegblijven”. Ook dat kwam uit de dikke duim.

Toen hij met het bewijs werd geconfronteerd, bekende Relotius dat hij wel vaker elementen van zijn artikelen verzon. Het ging bovendien niet uitsluitend om artikelen voor Der Spiegel, maar ook stukken die hij voor andere media had geschreven.