fbpx

Pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen artritisontsteking verergeren

GFC NIEUWSREDACTIE- Het nemen van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen voor artrose kan de ontsteking in het kniegewricht na verloop van tijd verergeren.

Dit blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie die volgende week wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA).

Als de meest voorkomende vorm van artritis treft artrose (OA) meer dan 32 miljoen volwassenen in de VS en meer dan 500 miljoen mensen wereldwijd. Het komt het meest voor in de handen, heupen en knieën.

Bij mensen met artrose slijt het kraakbeen dat het gewricht dempt geleidelijk weg. Dit is de reden waarom het soms degeneratieve gewrichtsziekte of “slijtage” artritis wordt genoemd. Artritis gaat vaak gepaard met een ontsteking of zwelling van het gewricht, wat pijnlijk kan zijn.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden vaak voorgeschreven voor artrose pijn en ontsteking. Veel voorkomende NSAID’s zijn Ibuprofen (Advil, Motrin) en naproxen (Aleve). Er is echter weinig bekend over de langetermijneffecten van deze geneesmiddelen op de progressie van de ziekte.

De resultaten toonden geen langetermijnvoordeel van NSAID-gebruik. Gewrichtsontsteking en kraakbeenkwaliteit waren slechter bij baseline bij de deelnemers die NSAID’s gebruikten, vergeleken met de controlegroep, en verslechterden na vier jaar follow-up.