fbpx

Pick your poison: Frans echtpaar mag kiezen of zij geraakt worden door steen of rotsblok

Michel en Annie Pecheras zijn damned if they do, damned if they don’t, zoals ze dat in de buurt van het Franse dorp Grignols in de Dordogne zeggen.

Het echtpaar heeft een natuurlijke vijver in hun tuin. Daar zitten een heleboel beestjes in, waaronder een kikkerkolonie die tijdens het paarseizoen een fors aantal decibellen produceert.

De buren worden daar gek van, zeggen zij, en stapten naar de rechter om af te dwingen dat de vijver wordt dichtgegooid.

Een rechter bepaalde in 2016 dat dit niet hoefde, maar in hoger beroep werd het paar opgedragen de vijver droog te leggen, op straffe van een boete van 150 euro per dag.

Aan de andere kant riskeren zij een gevangenisstraf van twee jaren plus een boete van 150.000 euro als zij het vonnis uitvoeren; de kikkers in de vijver horen tot een beschermde soort. Bovendien zitten er nog diverse andere beschermde diersoorten in het water.

Dat levert een dilemma op: kies je ervoor dagelijks 150 euro te betalen omdat je de wet gehoorzaamt, of draai je de bak in en betaal je anderhalve ton omdat je de wet gehoorzaamt?

Michel en Annie hebben hun hoop nu gevestigd op Nicolas Hulot, de Franse minister van Ecologie, voor een salomonsoordeel.

Naar meer berichten...