fbpx
Phagwá Milan 2020 groot succes

GFC NIEUWS- De 12e Phagwá Milan die Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM), de Culturele Unie Suriname (CUS) en de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) hebben georganiseerd op 8 maart in het Lalla Rookh complex is wederom een groot succes geworden.

Traditiegetrouw zijn weeskinderen van diverse kindertehuizen en seniorenburgers van onder meer Ashiana en Sathe Sath vergast op muziek, eten en drinken en giften van Vriendengroep Himmat uit Nederland. Totaal zijn er ruim 1000 warme maaltijden verstrekt.

Diverse Cautálgroepen hebben opgetreden gedurende de middag en vooravond, waarbij wederom de goed getrainde groep van Noordpolderdam en de Nauyugá groep uit Groningen, Nederland, de show stalen. De groep van het nabijgelegen Doekhieproject schitterde ook. Vooraf was er een baithak gáná groep onder leiding van Harold Ramkoemar die voor de muzikale omlijsting zorgde.

Dansoptredens, suikerspin, treintje, schaafijs, smincken, schilderkunsten, massages en muziekinstrumenten bespelen maakte de milan gezellig voor jong en oud. De avond werd al dansend afgesloten met de Hindoestaanse Top Bollywood Hindi Cover Band “Hum Tum” uit Nederland. Ook de aanwezigheid van een Indiase zangeres in de band maakte de kwaliteit oorstrelend.

De “Lekkerste Bara Competitie“ was een goede trekpleister. Reeds om 13.00 uur stonden klanten te wachten om de verse bara’s van de deelnemende groepen te proeven. Er zijn meer dan 1000 bara’s verkocht, naast ghughari, pakorá, en jalebi.

De familie Sewradj won de competitie, op de 2e plaats gevolgd door familie Ramdien en de Durga mausi’s, waarbij er vele soorten bara’s en catni geserveerd werden.

De 35 informatiestands trokken ruime belangstelling van de bezoekers. Hieraan hebben vele spirituele organisaties, religieuze-, Áyurvedische-, gezondheids-, kunstenaars-, muziekinformatieve stands deelgenomen.

VG Himmat uit Nederland doneerde aan de bezoekende kinder- en bejaardentehuizen uit haar, inmiddels 17e, container hulpgoederen wederom bruikbare medische hulpmiddelen en andere goederen waaronder rollatoren, rolstoelen, computers en kinderspeelgoed.

De samenwerkende organisaties NSHI, CUS en OHM blikken tevreden terug op een geslaagde Phagwá Milan 2020.

Ze wensen de gemeenschap alvast een Shubh Holi toe en willen tenslotte erop wijzen dat het gooien met kleursel, water en parfum dient te gebeuren na de Holiká dahan (verbranding), en dat het Phagwafeest (voor Hindu’s) een religieus karakter heeft en dus een vegetarisch feest is. “Wij roepen de samenleving op het nodige respect te hiervoor op te brengen.”

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…