Phagwá Milan 2020 groot succes

GFC NIEUWS- De 12e Phagwá Milan die Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM), de Culturele Unie Suriname (CUS) en de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) hebben georganiseerd op 8 maart in het Lalla Rookh complex is wederom een groot succes geworden.
Traditiegetrouw zijn weeskinderen van diverse kindertehuizen en seniorenburgers van onder meer Ashiana en Sathe Sath vergast op muziek, eten en drinken en giften van Vriendengroep Himmat uit Nederland. Totaal zijn er ruim 1000 warme maaltijden verstrekt.
Diverse Cautálgroepen hebben opgetreden gedurende de middag en vooravond, waarbij wederom de goed getrainde groep van Noordpolderdam en de Nauyugá groep uit Groningen, Nederland, de show stalen. De groep van het nabijgelegen Doekhieproject schitterde ook. Vooraf was er een baithak gáná groep onder leiding van Harold Ramkoemar die voor de muzikale omlijsting zorgde.
Dansoptredens, suikerspin, treintje, schaafijs, smincken, schilderkunsten, massages en muziekinstrumenten bespelen maakte de milan gezellig voor jong en oud. De avond werd al dansend afgesloten met de Hindoestaanse Top Bollywood Hindi Cover Band “Hum Tum” uit Nederland. Ook de aanwezigheid van een Indiase zangeres in de band maakte de kwaliteit oorstrelend.
De “Lekkerste Bara Competitie“ was een goede trekpleister. Reeds om 13.00 uur stonden klanten te wachten om de verse bara’s van de deelnemende groepen te proeven. Er zijn meer dan 1000 bara’s verkocht, naast ghughari, pakorá, en jalebi.
De familie Sewradj won de competitie, op de 2e plaats gevolgd door familie Ramdien en de Durga mausi’s, waarbij er vele soorten bara’s en catni geserveerd werden.
De 35 informatiestands trokken ruime belangstelling van de bezoekers. Hieraan hebben vele spirituele organisaties, religieuze-, Áyurvedische-, gezondheids-, kunstenaars-, muziekinformatieve stands deelgenomen.
VG Himmat uit Nederland doneerde aan de bezoekende kinder- en bejaardentehuizen uit haar, inmiddels 17e, container hulpgoederen wederom bruikbare medische hulpmiddelen en andere goederen waaronder rollatoren, rolstoelen, computers en kinderspeelgoed.
De samenwerkende organisaties NSHI, CUS en OHM blikken tevreden terug op een geslaagde Phagwá Milan 2020.
Ze wensen de gemeenschap alvast een Shubh Holi toe en willen tenslotte erop wijzen dat het gooien met kleursel, water en parfum dient te gebeuren na de Holiká dahan (verbranding), en dat het Phagwafeest (voor Hindu’s) een religieus karakter heeft en dus een vegetarisch feest is. “Wij roepen de samenleving op het nodige respect te hiervoor op te brengen.”