Phagwa ‘Makhan Chor Festival’ in de Palmentuin

Op donderdag 21 maart zal het Holi Phagwafeest wederom gevierd worden door alle hindoe’s over de hele wereld.

In Suriname is dit feest gegroeid tot de populairste nationaal festijn welke door haast alle bevolkingsgroepen uitbundig wordt gevierd.

Ra – Ni Entertainment & Anything International organiseren op 21 maart as wederom de jaarlijks terugkerende Nationale Holi Phagwa Manifestatie in de Palmentuin met als hoogtepunt het ‘Makhan Chor Festival’.

Deze editie is een vervolg van het succes van de Makhan Chor wedstrijden welke al 6 jaren in de Palmentuin wordt gehouden waarbij verschillende groepen uit verschillende districten aan meedoen en dit spel inmiddels is uitgegroeid tot een waar spektakel in Suriname.

De gerenommeerde groepen zijn allemaal gevraagd om dit jaar ook een jeugdselectie, met jongeren van tussen de 10 – 15 jaar, mee te nemen. Dit speciaal om de jeugd ook te interesseren en te stimuleren om mee te doen aan het Makhan Chor spel.

De snelste jeugdteam zal een prijzenpot van SRD 1000,- krijgen en de seniorenteam die de pot met kleursel op een hoogte van 7 meter het snelst kan omkiepen, krijgt de nieuwe ‘Sitarie Malhoe Wisseltrofee’ en SRD 2000,- cash in handen. De nummers 2 en 3 krijgen ook een prijzenpot.

Dit spel is in 2013, na ruim 50 jaar, wederom geïntroduceerd in Suriname door Dinesh Malhoe, kleinzoon van wijlen Sitarie Malhoe die dit spel in de jaren ’50 – ’60 op Calcutta Saramacca organiseerde.

De herintroductie gebeurde heel spectaculair in de Palmentuin door uit Trinidad speciaal overgekomen instructeurs en deelnemers samen met een aantal deelnemers uit Commewijne en vanaf 2014 kreeg het Makhan Chor spel een officieel wedstrijdkarakter waarbij als hoofddoel werd gesteld om dit spel ooit te laten verheffen tot een nationaal volksspel.

De Inheemse groep Grankreek uit Saramacca werd in 2014 winnaar van de allereerste Makhan Chor battle en namen zij toen de ‘Sitarie Malhoe Wisseltrofee’ eervol mee voor een jaar naar het ‘District van Sitarie Malhoe’.

Daarna zijn ‘The Brothers’ uit Commewijne vanaf 2015 tot en met 2017, prominent en spectaculair 3 jaren op rij, winnaar geworden en namen zij de wisseltrofee in 2017 als eigendom voorgoed mee naar Commewijne.

“Ik mag met trots zeggen dat het ons is gelukt om in korte tijd, niet alleen Hindostanen, maar intussen alle bevolkingsgroepen mee te laten participeren aan dit Makhan Chor spel,” zegt Dinesh Malhoe van Ra – Ni Entertainment.

Overige berichten