fbpx
Petitie ‘Vervolg de brandstichters van Paramaribo Noord!’ overhandigd aan DNA-voorzitter

GFC NIEUWS- Enkele verontruste burgers hebben woensdag de petitie, ‘Vervolg de brandstichters van Paramaribo Noord!’, die door 1078 mensen getekend is, aangeboden aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

De delegatie bestond uit Els Tjong Joe Wai, Kay Gonsalves, Bea Lachhunsing en Miriam Naarendorp. Deze petitie is een noodkreet van 1078 burgers die genoeg hebben van de branden die jaar in jaar uit plaats vinden aan de Wolframstraat.

Op 16 april jongstleden is er in Paramaribo een petitie opgemaakt waarin gevraagd wordt om vervolging van de brandstichters van Paramaribo-Noord. Directe aanleiding was de rookoverlast die in verschillende wijken in Paramaribo, en mogelijk ook in aangrenzende districten, zeer merkbaar was. De reden van de rookontwikkeling was dat verkavelingsprojecten in de omgeving van de Wolframstraat wederom in brand stonden.

Deze brand was zeker niet de eerste. Sinds enkele jaren verschijnen er regelmatig berichten in de media over brand in dit gebied. Vermoedens bestaan dat deze branden moedwillig worden aangestoken om de grond bouwrijp te maken. Ondanks politioneel optreden, ingrijpen van de districtscommissaris van Paramaribo-Noord, aandacht in DNA-vergaderingen én publieke oproepen van de brandweer en burgers om dit soort handelen achterwege te laten, is het nu een jaarlijks tot tweejaarlijks terugkerend probleem.

De petitie, die initieel alleen via Facebook was gedeeld, was binnen een etmaal door bijkans 500 personen ondertekend en wordt nu ondersteund door meer dan 1000 burgers. Vanwege deze overweldigende reactie hebben de initiatiefnemer en enkele gedupeerden besloten om deze petitie aan onze volksvertegenwoordigers te overhandigen.

De brandweer heeft in 2018 reeds het vermoeden uitgesproken dat deze branden niet spontaan ontstaan, maar dat ze waarschijnlijk worden aangestoken om kavels bouwrijp te maken. Als dat zo zou zijn, is het een strafbare handeling. Echter zijn er tot op heden geen geen aanhoudingen of vervolgingen geweest, zeggen de petitionarissen.

“Wij hebben daarom aan het parlement gevraagd dat ze gebruik maken van hun recht tot onderzoek, en dat ze samen met alle stakeholders uitvinden wat de reden is dat er niet of onvoldoende wordt gehandhaafd. Zo een in te stellen commissie kan aanbevelingen doen, nadat ze de zaak geanalyseerd hebben. Er kunnen dan concrete maatregels genomen worden om de branden eindelijk tot het verleden te laten behoren. Wij hopen dat met deze petitie een aanzet gemaakt wordt tot dit proces.”

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…