fbpx

Pesticiden bewustwordingsweek

Suriname maakt deel uit van de Coordinating Group of Pesticide Control Board of the Caribbean (CGPC). Deze groep bestaat uit medewerkers van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Volksgezondheid uit het Caribisch gebied. Deze medewerkers zijn belast met de registratie en screening van pesticiden die geïmporteerd worden in hun land.

Om de samenleving bewust te maken van de voordelen, maar vooral de negatieve gevolgen bij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, organiseert het CGPC elk jaar in de 3de week van september een ‘Pesticiden Bewustwordingsweek’.

Het thema voor dit jaar is: “Verhoog voedselveiligheid. Verminder afhankelijkheid van Pesticiden, pas IPM toe!”.

IPM is de afkorting van Integrated Pest Managment. Het gaat er bij IPM dus om dat telers de middelen op het juiste moment met de juiste hoeveelheid en op de juiste manier inzetten en dat zij alternatieven toepassen om ziekten en plagen te bestrijden.

OOK INTERESSANT
Havenbeheer Suriname wint de Port of the Year Competition

Medewerkers van drie lokale brandweerposten worden dit jaar ook in de bewustwordings-sessies meegenomen. Dit vanwege het feit dat het Korps Brandweer Suriname (KBS) één van de “first responders” is en vaak genoeg grote risico lopen, blootgesteld te worden aan gevaren die gepaard gaan met chemicaliën.

Het ministerie van LVV zal dit jaar weer actief zijn tijdens de ‘Pesticiden Bewustwordingsweek’. Medewerkers van de afdeling Bestrijdingsmiddelen en de voorlichters van de ressorten van het ministerie zullen op strategische plekken in enkele districten bewustwordingsgesprekken voeren met de lokale bevolking over verantwoord gebruik van pesticiden.