fbpx

Persvrijheid in Europa in gevaar? Opnieuw journalist vermoord na onthullingen over Eurofraude

De corruptie binnen de Europese Unie (EU) heeft binnen korte tijd mogelijk een derde slachtoffer geëist. Victoria Marinova (30), een Bulgaarse journaliste die berichtte over geknoei binnen de Unie, is zaterdag dood aangetroffen op een weggetje langs de Donau in Bulgarije.

Zij was op zo wrede wijze vermoord, dat zij bijna onherkenbaar was geworden. Zij was verkracht, mishandeld en gewurgd en halfnaakt in een park achtergelaten. Marinova is binnen een jaar tijd de derde journalist die werd vermoord na berichtgeving over Europese malversaties.

Eerder, in 2017, stierf Daphne Caruana Galizia in Malta na een aanslag met een autobom en werd Ján Kuciak (in februari 2018) in Slowakije samen met zijn vriendin doodgeschoten.

Alle drie waren onderzoeksjournalisten die verslag deden van grootschalige EU-corruptie.

Persvrijheid

Nu al speculeren sommigen dat Marinova mogelijk het slachtoffer is geworden van haar laatste verslag. In het programma ‘Detector’ onthulde zij de corruptie in door de EU gefinancierde projecten.

De drie moorden roepen vragen op over de persvrijheid en de veiligheid van journalisten in Europa.

BEKIJK OOK
Santokhi eregast bij opening muziekschool in Commewijne

Daphne Caruana Galizia had de offshore-activiteiten van de Maltese premier blootgelegd in het Panama Papers-schandaal. Jan Kuciak rapporteerde over belastingfraude en twijfelachtige transacties van de Slowaakse elite.

Ook in hun zaken houdt de politie er rekening mee dat hun dood verband houdt met hun onderzoeksactiviteiten.