Personeel DAOB maakt nader kennis met hydrocultuur

Het personeel van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DOAB) heeft de gelegenheid gehad nader kennis te maken met hydrocultuur.

Hydrocultuur of hydroponie is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd.

Guus Hoogewerf en Mirjam van den Boogert, studenten aan de Technische Universiteit Delft, hebben vorige week de resultaten van hun onderzoek daarover gepresenteerd aan ressortleiders van het directoraat. Het onderzoek is uitgevoerd in het dorp Klaaskreek. De presentatie vond plaats in de vergaderzaal van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Enkele voordelen van hydrocultuur zijn dat gewassen beter worden beschermd tegen ziekten en dat boeren hun productie daardoor beter kunnen plannen en in zekere zin bepalen.

Martha Apai, onderdirecteur Landbouw bij DAOB, zegt dat de presentatie heeft plaatsgevonden in het kader van capaciteitsversterking. Dit past in het streven van het directoraat om het personeel continue te trainen en bij te scholen. De training was bestemd voor alle ressortleiders van DAOB.

Apai hoopt dat de functionarissen deze teeltmethode overbrengen naar de gemeenschappen in het binnenland. Het zou volgens haar een uitkomst kunnen zijn in gebieden die langere tijd kampen met wateroverlast. Ook in gebieden waar de grond niet vochtig genoeg is of vanwege hardnekkige droogte moeilijk te bevochtigen is, zou de lokale bevolking ervoor kunnen kiezen om in water te planten.

Ze spreekt van een alternatief om de voedselzekerheid te kunnen garanderen. “De volgende stap is dat wij dit willen gaan uitproberen op bepaalde plaatsen in het binnenland”.

Overige berichten