Persconferentie over Nederlandse dienstreis Santokhi

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens een persconferentie vandaag in Suriname zal informatie worden gegeven over het bezoek van president Chandrikapersad aan Nederland.

Santokhi vertoeft van 5 tot en met 12 september in Nederland.

Het Surinaamse staatshoofd zal bij zijn bezoek een ontmoeting hebben met leden van de Eerste en Tweede Kamer en ze toespreken.

Het gaat niet om een formele toespraak voor het voltallige parlement, een zogenoemde ‘verenigde vergadering’.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname is op het nippertje aan een grote ramp ontsnapt, Santokhi heeft op tijd op de rem getrapt

Bij de ontmoeting is er ruimte voor een ‘gedachtewisseling’ tussen de Kamerleden en de president, en Santokhi kan hen ook toespreken.

Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Kamerleden zal Santokhi worden ontvangen door de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, respectievelijk Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruin.

De Surinaamse president is 8 en 9 september in Nederland, samen met een deel van zijn kabinet. Ook een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte staat daarbij op het programma.

Op 10 september geeft Santokhi de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum in Amsterdam. De Kom was een Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsheld die in 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme omkwam.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Afluisteren privégesprekken Surinaamse politici en criminelen gaande, corrupte figuren zijn gewaarschuwd

Het is de eerste keer dat Santokhi als president Nederland bezoekt. Premier Mark Rutte nodigde hem vorig jaar januari al uit voor een bezoek in Nederland.

Dat bezoek, dat in februari zou plaatsvinden, kon toen niet doorgaan vanwege de strenge coronamaatregelen die de Nederlandse regering had ingesteld. Het bezoek werd uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen.

Sinds de machtsovername van Santokhi hebben Nederland en Suriname de diplomatieke banden weer aangehaald.

De landen wisselen hun ambassadeurs uit, er wordt samengewerkt en Nederland steunt de voormalige kolonie met vaccins en medisch personeel in de strijd tegen corona.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten