fbpx

Periodiek vasten misschien niet zo veilig

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Eating Behaviors heeft licht geworpen op de potentiële negatieve effecten van intermitterend (periodiek) vasten, een populaire voedingstrend waarbij mensen zich meer dan 8 uur per keer onthouden van eten.

Hoewel intermitterend vasten vaak wordt gepromoot als een manier om de gezondheid en controle te verbeteren of af te vallen, hebben maar weinig studies de potentiële risico’s ervan onderzocht.

Volgens de studie die gegevens van meer dan 2.700 adolescenten en jonge volwassenen in Canada analyseerde, bleek intermitterend vasten verband te houden met ongeordend eetgedrag bij vrouwen, waaronder eetbuien en compenserend gedrag zoals braken en dwangmatige lichaamsbeweging. Mannen die intermitterend vasten beoefenden, hadden ook meer kans om dwangmatige oefeningen te melden.

“De gevonden associaties tussen intermitterend vasten en eetstoornisgedrag zijn bijzonder opvallend, gezien de aanzienlijke toename van eetstoornissen bij adolescenten en jonge volwassenen sinds het begin van de COVID-19-pandemie”, zegt Jason M. Nagata, MD, MSc, assistent-professor aan de Universiteit van Californië, San Francisco, en een co-auteur van de studie.

BEKIJK OOK
Slechte darmgezondheid slecht voor zenuwstelsel, beter dieet kan het verlichten

De bevindingen bieden een waarschuwing aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg over het aanbevelen van intermitterend vasten als een middel om af te vallen, omdat het de houding en het gedrag van eetstoornissen kan vergemakkelijken.

“We hebben meer voorlichting nodig in de gezondheidszorg en een groter bewustzijn in de populaire cultuur, inclusief sociale media, van de mogelijke schade van intermitterend vasten,” zegt Ganson.

“Op dit moment zijn de voorgestelde voordelen nog steeds onduidelijk en niet ondersteund door onderzoek, en de potentiële schade wordt duidelijker.”