fbpx
Pensioenraad bespreekt zorgpunten met Biza-minister

GFC NIEUWS- De Pensioenraad heeft deze week enkele zorgpunten besproken met de minister van Binnenlandse Zaken (Biza) Bronto Somohardjo.

Het orgaan zit reeds geruime tijd met problemen voor wat betreft de Wet Pensioenfonds en het beleggingsbeleid van het Algemeen Pensioenfonds (APF). Deze knelpunten zijn ook op papier gezet en overhandigt aan de minister. De bewindsman beloofde alles in het werk te stellen om deze problemen stap voor stap op te lossen.

De voorzitter van de Pensioenraad, Marinus Karioredjo, gaf een uiteenzetting over de Wet Pensioenfonds, welke volgens hem niet volledig in werking is. Er zouden enkele wijzigingen zijn die aangedragen moeten worden om in overeenstemming te zijn met de wet.

Karioredjo gaf aan dat de Wet Algemeen Pensioen Fonds en Voorzieningsfonds van 2005 en Wet Algemeen Pensioen 2014 van elkaar verschillen. Het eerstgenoemde heeft een andere methode van werken en de toezichthouder van deze wet is de Centrale Bank van Suriname. De raad wilt daarom ook om de tafel gaan zitten met de moederbank.

Verder zei hij dat geen enkel staatsbesluit afgerond is. In deze besluiten zijn namelijk geregeld de dwangsommen en bestuurlijke boetes, medische en geschillencommissies, bezwaarprocedures, inkoop van dienststrijd en invaliditeitspensioen.

De raad ziet thans een verbeterde relatie met het Algemeen Pensioenfonds (APF). Nicole Deira, ondervoorzitter van de raad, zegt dat haar bestuur hierdoor niet in staat is het werk naar behoren te kunnen uitoefenen. “Wij kunnen dan ook niet goed adviseren over het pensioengebeuren omdat wij niet voldoende informatie hebben. Wij discussiëren over oneigenlijke zaken”, aldus Deira.

De raad heeft dit probleem vaker besproken met de vorige minister, maar er is geen oplossing bereikt.

De minister heeft aangegeven geen voorstander te zijn van ruis. Hij zal daarom ook het APF aanhoren en daarna beide partijen bij elkaar brengen om tot een oplossing te komen. Volgens Somohardjo is goede communicatie van eminent belang binnen een organisatie. Hij beloofde zijn best te doen om de communicatie tussen beide partijen weer op gang te brengen. De situatie zal echter eerst goed in kaart worden gebracht en daarna zullen de zaken die prioriteit hebben eerst worden aangepakt. “De welwillendheid van deze regering om aan de gemaakte afspraken te voldoen is er wel zeker”, aldus de bewindsman.

Het Pensioenfonds is bedoeld voor alle landsdienaren, met als hoofdtaak het goed regelen van de pensioenverplichtingen en de overige uitkeringen, die gewaarborgd dienen te worden.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…