Peerke die hooghartig neerkijkt op zwarte man: ‘Kan niet meer’

Tumult in Tilburg: Peerke Donders moet weg uit het Wilhelminapark. Het standbeeld van de “witte man” die “neerkijkt op een knielende zwarte man” kan volgens een deel van de omwonenden echt niet meer. Een Surinaamse werkgroep heeft er juist minder moeite mee.

Het standbeeld van de Nederlandse priester Petrus Norbertus Donders – Peerke voor zijn bewonderaars – staat sinds 1926 in het Tilburgse park.

Donders werd na zijn werk onder melaatsen in de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname in 1982 zalig verklaard omdat in 1929, 42 jaar na zijn overlijden, op zijn voorspraak een kind zou zijn genezen van botkanker.

Het gewraakte beeld toont Peerke met geheven kruis, die een knielende zwarte de hand oplegt. En daar wringt wat de tegenstanders betreft de schoen.

De beeltenis van een “fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man” verwijst volgens Tilburger Herman Fitters – een witte man – naar “koloniale en raciale verhoudingen”, schrijft hij in een opiniestuk in het Brabants Dagblad.

 

De Keti Koti-werkgroep van Tilburg is het eens met Fitters: de uitstraling is koloniaal, het beeldt superioriteit uit. “De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt” zegt Mildria Mohaameth van de werkgroep.

Maar dat betekent niet dat het beeld weg moet, vindt zij. Gewoon een bordje erbij, met informatie over Peerke en de rol van de kerk, is wat haar betreft voldoende.

Overige berichten