fbpx
PCS neemt gerenoveerd patiëntengebouw “Eigi Du” officieel in gebruik

Het Psychiatrisch Centrum Suriname(PCS) heeft op 21 februari het nieuwe gerenoveerd patiëntengebouw, “Eigi Du”, waarin de afdeling Langdurige Zorg Vrouwen is ondergebracht, officieel in gebruik genomen.

De cliënten hebben middels zang en dans hun dankbaarheid geuit bij de feestelijke ingebruikname van het pand. Het toenmalige ‘Pasensi’ gebouw beschikt nu over een beddencapaciteit van tachtig.

Daarnaast is het gebouw volledig gerenoveerd en voorzien van nieuw meubilair en apparatuur. In het behandelprogramma van deze zorgafdeling staat de verzelfstandiging en resocialisatie van onze chronische vrouwelijke patiënten centraal. Momenteel zijn er 56 vrouwelijke chronische patiënten ondergebracht.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid typeert de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Frankrijk als een van de beste als deel van Europa. Volgens de minister is de regering zich bewust van het belang van geestelijke gezondheid en heeft zich gecommitteerd aan de bescherming en verbetering van de gezondheid van de Surinaamse samenleving, en in het bijzonder de mentale gezondheid. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van een National Mental Health Plan 2012-2016.

Een van de hoofddoelen van dit Plan is de decentralisatie van de psychiatrische zorg, waarbij ook is opgenomen het ontwikkelen van basis geestelijke gezondheid behandelfaciliteiten. Met de opening van dit gebouw heeft het PCS volgens de minister bijgedragen een de realisatie van dit doel.

Hij feliciteerde het PCS en de Surinaamse regering en bedankte de Agence Française de Développement (AFD) evenals de Franse Overheid voor het beschikbaar stellen van de lening ter realisatie van dit project.

Het project vindt haar oorsprong in 2008 en maakt deel uit van een plan in het kader van de renovatie en herinrichting van de zorgafdelingen van het PCS. Er zijn toen een aantal projectvoorstellen ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, waarna een selectie is gemaakt van de verschillende projectvoorstellen die vanuit diverse gezondheidsinstellingen in Suriname zijn ingediend.

Het PCS kreeg voor dit project 592.800 Euro toegewezen in 2009. Dit bedrag maakte deel uit van vijftien miljoen Euro, welke beschikbaar werd gesteld door de AFD. De renovatiewerkzaamheden aan het gebouw zijn gestart in november 2014.

Behandelprogramma

“Er is veel gerealiseerd om te komen tot de verbetering van de gezondheidszorg”, zegt Gregory Villeneuve, directeur van het AFD-project. Dit project maakt deel uit van een samenwerkingsprogramma tussen Suriname en Frankrijk. In dit verband is in 2009 vijftien miljoen Euro beschikbaar gesteld door AFD ten behoeve van de gezondheidssector in Suriname. Hij spreekt zijn lof uit over het behaalde resultaat van PCS. “Dit komt de mentale zorg ten goede. In het bijzonder de vrouwelijke cliënten.”

De Algemeen Directeur van PCS, Dayasankar Mathoera, zegt dat het programma voor deze cliënten uit zes fasen bestaat. Er wordt getracht de patiënten zoveel als mogelijk zelfstandig te laten functioneren, vandaar de benaming ‘Egi Du’. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij terug moeten kunnen bij hun familie.(GFC)

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Nieuw bondscentrum BBGO maakt fleurige indruk

GFC NIEUWS- De officiële opening van het centrum van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft donderdag plaatsgevonden. Dikke mensen slanken het makkelijkste…