fbpx
PCS bereidt zich voor op Suïcide Preventie Congres

GFC NIEUWS- Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) hield vrijdag een informatiesessie in het kader van het te houden Suïcide Preventie Congres op 9 oktober georganiseerd.

Dit, aansluitend op World Mental Health Day van 10 oktober met als thema ‘Suïcide Preventie’.

Tijdens deze infosessie werd breedvoerig ingegaan op de doelstellingen en inhoud van het te houden congres.

Onder de aanwezigen bevonden zich de minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, Lilian Ferrier, Raadsadviseur, Errol Alibux en vertegenwoordigers van diverse ministeries en overige relevante actoren.

Het PCS heeft als Kenniscentrum gemeend om het geheel suïcide gebeuren naar zich te toe trekken vanwege de ernst en omvang van suïcide gevallen die zich in Suriname voordoen. Suriname staat namelijk op de 6e plaats op de wereldranglijst van het aantal suïcide gevallen.

In 2016 werd door een team van deskundigen een suïcide preventie en interventieplan opgesteld, dat later door de toenmalige minister van Volksgezondheid werd verheven tot een nationaal plan. Echter, blijkt uit de praktijk dat er relatief weinig van dit plan tot uitvoer is gebracht.

Het Suïcide Preventie Congres is bedoeld om te geraken tot een uitvoerbaar werkplan 2020-2024 waarin de rollen van alle relevante actoren zijn vervat, zodat suïcide effectief en adequaat aangepakt kan worden.

Volgens Raj Jadnanansing, Algemeen Directeur van het PCS, is het van belang om diverse stakeholders te betrekken, omdat suïcide en de impact daarvan zich op allerlei niveaus kan voordoen.

Rudi Dwarkasing, psychiater tevens waarnemend Medisch Directeur van het PCS, gaf tijdens zijn presentatie aan dat het moeilijk is om te komen aan cijfers van suïcide.

Dwarkasing is van mening dat onderzoek en het correct administreren van de suïcide gevallen van eminent belang is om adequaat beleid te maken.

Vandaar het voornemen van PCS om een multi-sectorale aanpak toe te passen in het suïcide gebeuren en zal het te formuleren werkplan, na afloop van het congres, in details aangegeven welke rol elke stakeholder te vervullen heeft in de aanpak van dit probleem.

Meer nieuws

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…