fbpx
PCS: Al 124 jaar dienstbaar aan de Surinaamse samenleving’

GFC NIEUWS- Aan de vooravond van de Internationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid, welke wordt herdacht op 10 oktober, staan wij stil bij de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg in Suriname en de rol die het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) hierin vervult.

Het PCS werd op 1 oktober 1985 opgericht als een Inrichting ter verpleging van Krankzinnigen.

Nu, 124 jaren verder is het PCS uitgegroeid als een niet weg te denken gezondheidsinstelling voor het bieden van geestelijke gezondheidszorg (GGz) aan de totale Surinaamse samenleving.

Intussen heeft het PCS haar dienstverlening uitgebreid van een psychiatrische inrichting voor de behandeling van krankzinnigen tot een centrum voor de promotie en preventie van geestelijke gezondheid en de vroege detectie van psychische problemen.

De dienstverlening van het PCS strekt zich uit naar de overige districten en het binnenland door de integratie van GGz met de eerstelijnszorg waarbij wordt samengewerkt met RGD en de Medische Zending. Dit geheel in het kader van de decentralisatie van GGz naar alle ingezetenen van Suriname ongeacht waar zij zich bevinden.

Daarnaast verricht het PCS onderzoek naar aspecten van geestelijke gezondheid in Suriname. Hierbij kan gedacht worden aan het bevolkingsonderzoek dat werd uitgevoerd in de periode 2015-2016 naar angst en depressie in de districten Paramaribo en Nickerie.

Op 2 oktober 2018 opende het PCS de dienst Spoedeisende Psychiatrie om interventies te plegen bij cliënten die zich in een acute situatie bevinden.

Het ministerie van Volksgezondheid besloot per 1 oktober 2018 het zwerversvraagstuk te plaatsen onder de paraplu van het PCS.

Vanaf de zorgovername van dak- en thuislozen door het PCS is er een aanzienlijke verbetering gekomen in de zorgverlening naar deze groep cliënten, in vergelijking met de wijze waarop zulks voorheen geschiedde.

Het PCS blijft mogelijkheden bekijken om deze vorm van openbare psychiatrie te verbeteren en uit te breiden naar de overige districten.

Hierbij zal het Nachtasiel wederom worden ingesteld als faciliteit voor de opvang van dak- en thuislozen. Dit geheel conform het voornemen om shelters op te zetten in diverse delen van het land voor de opvang van deze doelgroep.

Als kenniscentrum is het PCS toegewijd aan het helpen zoeken naar oplossingen voor het suïcidevraagstuk in Suriname.

Volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft Suriname in vergelijking tot de wereldgemiddelde een hoge score aan suïcide gevallen en suïcide pogingen. Suïcide is een vraagstuk dat een ieder zorgen baart, vanaf de beleidsmakers tot de gewone burger.

Het PCS heeft gemeend om het Nationaal Suïcide Preventie- en Interventie Plan, dat in 2016 werd aangenomen door de overheid, onder de loep te nemen om verdere uitvoering aan te kunnen geven.

In het kader van World Mental Health Day op 10 oktober met als thema “Suïcide Preventie”, organiseert het PCS op 7 oktober een Suïcide Preventie Congres met als doel te geraken tot een werkbaar en uitvoerbaar werkplan 2020-2024 waarin alle relevante actoren betrokken zullen worden voor de succesvolle uitvoering van dit plan.

In 124 jaar heeft het PCS zich verdienstelijk bewezen aan de Surinaamse samenleving. De psychiatrie en geestelijke gezondheid blijven vraagstukken waaraan aandacht besteed zal moeten worden.

Het PCS zal ook hierin een belangrijke rol vervullen door een nationale bewustwordingscampagne op te zetten middels openbare lezingen, mediaprogramma’s te ontwikkelingen en waar nodig samenwerkingsverbanden aan te gaan met relevante actoren.

Meer nieuws

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…