fbpx

Paus roept jongeren op: ‘Blijf schreeuwen!’

Paus Franciscus roept jongeren op “te blijven schreeuwen” en oudere generaties niet toe te staan “hen het zwijgen op te leggen of hun idealisme te verdoven”. Franciscus zei dat in reactie op de March for Our Lives. 

De ‘levenslopen’ werden zondag in meer dan 800 plekken in verschillende landen gehouden om te protesteren tegen het vuurwapenbeleid in de Verenigde Staten.

Tieneractivisme 

Honderdduizenden jonge Amerikanen riepen zondag op tot actie en eisten strengere wapenwetten. Vox noemt de loop “de meest dramatische en krachtige demonstratie tot nu toe van tieneractivisme tegen vuurwapengeweld”.

Jongeren organiseren protestacties na grote schietincidenten op verschillende scholen in de VS. Bijna een miljoen studenten verlieten de klaslokalen in heel Amerika als onderdeel van de National School Walkout, die een maand geleden de slachtoffers van de schietpartij Parkland herdacht en wetgevers opriep om wetgeving voor wapenbeheersing te maken.

‘Blijf je schreeuwen?’

“De verleiding om jonge mensen de mond te snoeren bestaat altijd,” zei Francis in de homilie van een mis. “Er zijn veel manieren om jonge mensen de mond te snoeren en ze onzichtbaar te maken.

Veel manieren om ze te verdoven, ze stil te houden, om te maken dat ze niets vragen, niets in twijfel trekken, er zijn veel manieren om ze te kalmeren, om te voorkomen dat ze erbij betrokken raken, om hun dromen plat en troosteloos, onbeduidend en klaaglijk te maken,” zei hij.

“Het is aan jullie om niet te zwijgen. Zelfs als anderen zwijgen, wanneer wij, oudere mensen en leiders, sommigen corrupt, zwijgen, als de hele wereld stil is en haar vreugde verliest, vraag ik je: zal je blijven schreeuwen?”

Naar meer berichten...