Paus gaat harder optreden tegen doofpotbisschoppen

priester-1Bisschoppen die pedofiele priesters in bescherming nemen, kunnen ontslagen worden. Paus Franciscus kondigde dat aan als één van de nieuwe kerkwetten.

De nieuwe regel komt temidden van de groeiende controverse in de katholieke kerk, nu honderden slachtoffers het Vaticaan beschuldigen dat zij pedofiele priesters niet aanpakt.

Verkrachtingsslachtoffers beschuldigen bisschoppen dat zij priesters overplaatsen naar andere parochies, in plaats van hen aan te geven bij de politie of bij de kerkautoriteiten.

De paus wees erop dat de bestaande kerkregels al voorzien in het “verwijderen van bisschoppen uit hun functie” bij nalatig gedrag, maar wil dat die nauwkeuriger worden gedefinieerd.

Hoewel de pauselijke aankondiging wordt gezien als een stap in de goede richting, nam Franciscus toch recentelijk de Franse kardinaal Philippe Barbarin, aartsbischop van Lyon, in bescherming.

Die werd toen beschuldigd dat hij het misbruik van jongens door Bernard Preynat, een priester in zijn bisdom, in de doofpot had gestopt. 

Overige berichten