Paus erkent: verkrachting van nonnen door priesters ‘voortdurend probleem’

Redactie GFC Nieuws — Jarenlang vocht zij om gehoord te worden. Maar pas na veel tegenstand en met hulp van haar collega’s, gaf paus Franciscus eindelijk toe: een priester die een non jarenlang keer op keer verkrachtte, wordt eindelijk vervolgd.

Het misbruik begon in 2014, toen bisschop Franco Mulakkal uit de Indiase stad Jalandhar de non in de staat Kerala tijdens een bezoek aan haar klooster zijn kamer binnenriep.

“Ik was verdoofd en doodsbang door zijn daad. Ik heb alle moeite gedaan om eruit te komen, maar tevergeefs. Hij heeft me op brute wijze verkracht,” schreef ze later in een brief aan de vertegenwoordiger van de paus in India.

Zij deponeerde haar klacht bij diverse kerkfunctionarissen en vertegenwoordigers van het Vaticaan. Die zeiden echter dat zij haar mond moest houden en moest afwachten tot de kerk de zaak had opgelost.

Kloosterzusters die haar steunden, werden overgeplaatst. De bisschop is inmiddels door het Vaticaan ontheven van zijn taken en gearresteerd. Hij houdt vol onschuldig te zijn en beweert dat de non een vendetta tegen hem voert.

Paus Franciscus erkende kort geleden dat seksueel misbruik van nonnen door manlijke geestelijken een voortdurend probleem is. Na de arrestatie van bisschop Mulakkal deden nog meer nonnen aangifte van misbruik door priesters.

Overige berichten