fbpx

Patiënten met langdurige Covid hebben meer dan twee keer zoveel kans op hartproblemen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ervaren van blijvende symptomen maanden na een corona-infectie, ook bekend als long COVID, blijkt de kans van een persoon op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen meer dan te verdubbelen.

Dit blijkt uit een studie die zal worden gepresenteerd op de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology Samen met het Wereldcongres van Cardiologie.

De studie – een systematische literatuurstudie en meta-analyse van 11 grote studies waarbij in totaal 5,8 miljoen mensen betrokken zijn – vertegenwoordigt de meest uitgebreide inspanning tot nu toe om cardiovasculaire complicaties van lange Covid te onderzoeken.

Schattingen van het aantal mensen dat getroffen is door lange Covid variëren aanzienlijk, maar recente enquêtes suggereren dat ongeveer 1 op de 7 mensen in de VS long Covid heeft ervaren.

OOK INTERESSANT
Nieuw omega-3-supplement kan gezichtsverlies door alzheimer, diabetes en andere ziekten voorkomen

Onderzoekers vonden consistent bewijs dat personen met long COVID significant meer kans hadden dan degenen die nooit Covid-19 hadden gehad om symptomen te ervaren die verband houden met hartproblemen zoals pijn op de borst, kortademigheid, hartkloppingen en vermoeidheid, en meer kans om markers van hartaandoeningen of verhoogd cardiovasculair risico te vertonen in medische beeldvorming en diagnostische tests.

Verdere analyses om te bepalen of mensen met reeds bestaande hart- en vaatziekten verschillende cardiovasculaire risico’s kunnen lopen die verband houden met long Covid in vergelijking met de algemene bevolking, zijn gepland, aldus onderzoekers.