fbpx

‘Patiënten met diabetes type 2 hebben baat bij gewichtsverlies’

Patiënten met diabetes type 2 zouden er veel baat bij hebben om vijftien kilo of meer lichaamsgewicht te verliezen. Een grote meerderheid van hen zou dan geen last meer hebben van de ziekte en kunnen stoppen met medicatie. Dat concluderen onderzoekers aan Newcastle University in The Lancet na onderzoek onder 306 patiënten met diabetes type 2, schrijft NU.nl.

De proefpersonen werden willekeurig toegewezen aan ofwel een standaardbehandeling met medicijnen en insuline of een dieet met 800 kilocalorieën per dag gedurende acht weken. Daarna werden ze twee jaar lang gevolgd.

OOK INTERESSANT
Beschuldiging Surinaamse verpleegkundige: artsen laten u vaker voor consult komen om extra geld te verdienen

De helft van de patiënten die het dieet van 800 calorieën volgde, slaagde erin de bloedsuikerspiegel terug te brengen naar normale waarden en kon stoppen met medicatie. In de controlegroep lukte dit 4 procent van de deelnemers. Bijna negen op de tien personen die 15 kilo of meer zijn verloren, hebben geen last meer van diabetes.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat hoe meer gewicht patiënten verliezen, des te meer kans ze hebben van hun ziekte verlost te raken.