fbpx

Patiënten die bloeddruktabletten slikken weten vaak niet dat ze voorzichtig moeten zijn met bananen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Dat het in extreem grote hoeveelheden eten van bananen (bacove) negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid bij personen die bepaalde bloeddruktabletten slikken, is bij velen nog niet bekend.

Diverse internationale gezondheidsexperts leggen aan GFC Nieuws uit dat er op dat stuk wel meer voorlichting mag worden gegeven.

Te hoge kaliumspiegel

De kans op een te hoge kaliumspiegel bij deze personen wordt bij het consumeren van te veel bananen groter.

Een hoog kaliumgehalte, hyperkaliëmie, kan misselijkheid, braken, kortademigheid, pijn op de borst, een hartaanval of hartritmestoornissen veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Diegenen die ACE- remmers en ARB’s slikken zoals enalapril, captopril, perindopril, lisinopril, losartan, valsartan, candesartan, irbesartan en telmisartan hebben hierdoor doorgaans een hoger kaliumspiegel.

Deze medicijnen die voornamelijk worden voorgeschreven bij een verhoogde bloeddruk kunnen hyperkaliëmie veroorzaken door onderdrukking van de vrijgifte van aldosteron.

Controle door middel van bloedonderzoek

Artsen moeten middels een bloedproef controleren of het kaliumniveau binnen de norm blijft. Vooral bij patiënten met een verminderde nierfunctie.

Door additioneel ook kaliumrijke voedingsmiddelen, waaronder bananen, in zeer grote mate naar binnen te werken, kan het wel eens voorkomen dat het kaliumniveau te hoog wordt.

Deskundigen leggen uit dat 1 banaan niet een groot verschil zal maken. Maar het is wel oppassen geblazen bij dagelijks grotere hoeveelheden.