Patiënt grapt met chirurgen terwijl tumor operatief wordt verwijderd uit zijn hersenen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een 30-jarige man maakte grappen, terwijl chirurgen een tumor verwijderden tijdens een 3-uur-durende ingewikkelde procedure.

Shanie Antcliffe kreeg een plaatselijke verdoving tijdens de operatie die uitgevoerd werd de Nottingham’s Queen’s Medical Hospital in Engeland, schrijft Oddely.

Vanwege de plek waar de tumor zich bevind en om zo min mogelijk functionele delen te beschadigen, is gekozen voor ‘awake craniotomy’.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man met gigantisch gezwel in maag wacht door corona al 15 maanden lang op operatie

Awake craniotomy – het verwijderen van hersentumoren onder plaatselijke verdoving – is een techniek waarbij de ingrepen plaatsvinden bij een patiënt die wakker is.

Deze operatieve techniek wordt gebruikt wanneer een hersentumor in een eloquente zone ligt. Dit wil zeggen: wanneer een hersentumor zich bevindt in een zone die een zeer belangrijke functie uitoefent, bijvoorbeeld het spraak- of motorisch centrum.

Met deze techniek kan tijdens de ingreep de exacte locatie van deze bepaalde belangrijke centra worden bepaald, zodanig dat de neurochirurg deze kan mijden.

Foto ter illustratie.

Overige berichten