Passagier onder invloed kan in Canada worden gearresteerd voor rijden onder invloed

In Canada is een nieuwe, controversiële wet aangenomen, waarbij mensen kunnen worden vervolgd voor rijden onder invloed zelfs wanneer zij geen druppel alcohol op hadden toen zij achter het stuur zaten.

Onder de nieuwe regel kan een automobilist worden gearresteerd indien die binnen twee uren na het rijden een glaasje neemt.

De Canadese advocaat Daniel Brown schetst waar dit toe kan leiden. Stel, zegt hij, dat een echtpaar gaat stappen. De man rijdt naar een café en spreekt af dat zijn vrouw op de terugweg zal rijden.

De vrouw drinkt daarom de hele avond geen alcohol. Maar vanaf het moment dat haar man begint te drinken, mag de politie het café binnenvallen en hem in de boeien slaan. Hij begon namelijk te drinken binnen twee uren nadat hij achter het stuur had gezeten.

Zelfs wanneer het echtpaar wegrijdt en de man op de passagiersplek zit, is hij strafbaar. Als het stel thuis aankomt binnen twee uren nadat de man had gereden, mag de politie hem daar ophalen. Hij is dan ook automatisch zijn rijbewijs voor 90 dagen kwijt.

De politie hoeft bovendien niet te bewijzen of en zo ja hoeveel hij eventueel gedronken had terwijl hij reed – de bestuurder moet zelf bewijzen dat hij nuchter was.

Foto: Anton Danilov 

Overige berichten