fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

‘Pas op met gebruik lithium in eerste trimester zwangerschap’

Zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis die lithium gebruiken, zouden gedurende de eerste maanden zwangerschap moeten oppassen met het gebruiken van het geneesmiddel. Het gebruik van het middel geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij kinderen, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry.

Lithium wordt gebruikt om een bipolaire stoornis te onderdrukken. Uit onderzoek van het Erasmus MC, waarbij gegevens werden gebruikt uit zes internationale cohortstudies, werden in totaal 850 vrouwen gevolgd die lithium gebruiken tijdens hun zwangerschap. Hun gegevens werden vergeleken met die van 21.000 vrouwen die een bipolaire stoornis of andere psychische klachten hebben, maar geen lithium gebruiken.

OOK INTERESSANT
Surinaamse influencer geeft gevaarlijke onzininformatie over hoge bloeddruk

Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die lithium gebruiken, een verhoogd risico hebben van 7 procent op een kind met een aangeboren afwijking. Bij de controlegroep was dit 4 procent.