fbpx

Pas deze vier stappen toe als je gaat vasten

Vasten wordt vaak verward met jezelf uithongeren. Dit zijn echter geen inwisselbare begrippen. Toch is vasten ook geen manier van diëten. Je zou het kunnen omschrijven als ‘het jezelf onthouden van eten en drinken voor een bepaalde periode’. Vasten is geen nieuwe rage (al lijkt dit soms wel zo). Het wordt al duizenden jaren gedaan – zo maakt spiritueel vasten al jarenlang deel uit van diverse religies.

Bepaal welke manier van vasten je wilt gaan doen

Begin rustig en onderzoek hoe je lichaam reageert. Tijdsgebonden vasten is hiervoor ideaal. Begin bijvoorbeeld met twaalf uur niets eten. Dat kan gemakkelijk door na de avondmaaltijd niets meer te eten en pas twaalf uur later te ontbijten. Ga in kleine stapjes en bouw het op.

OOK INTERESSANT
Surinamer adviseert landgenoten om niet naar Nederland te komen: het is niet leuk meer hier

Stel een helder doel op

Weet waarom je het doet. Wat wil je bereiken? Meer energie? Wil je afvallen?

Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je gezonde voeding in huis hebt voor de momenten dat je wel eet. Maak eventueel een schema.

Luister naar je lichaam

Luister naar de signalen van je lichaam. Wees nieuwsgierig. Hoe reageer je op honger? Durf ook te luisteren als je wel eten nodig hebt terwijl het volgens je schema niet mag. Elke dag is anders en soms gaat het makkelijk en soms niet. Discipline en doorzettingsvermogen is noodzakelijk, maar luister ook als je merkt dat het echt niet goed gaat.