fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Parmessar vraagt dringende aandacht van autoriteiten en luchtvrachtvervoerders

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in een spoedbijeenkomst met relevante autoriteiten dringende aandacht gevraagd voor de recente ontwikkelingen met betrekking tot de export van groente en fruit naar de Europese Unie, Nederland.

LVV heeft, vanaf de hernieuwde regels voor de export naar de EU in september 2019 zijn ingegaan, met man en macht gewerkt om alle stakeholders van deze hernieuwde regels op de hoogte te stellen en ook van de volledig nieuwe regels geldende vanaf 14 december.

Het ministerie heeft niets aan het toeval overgelaten en alles in het werk gesteld, zodat zowel het ministerie alsook de exporteurs voorbereid zijn om probleemloos te kunnen exporteren.

Succes bleef niet uit; het aantal aangehouden ladingen als gevolg van interceptie door de EU vanwege schadelijke organismen werd minder en de export verliep zonder noemenswaardige problemen.

De vinger wordt nog altijd aan de pols gehouden en waar nodig worden regels bijgesteld op basis van praktijkervaringen. Ook vindt er constant overleg plaats met de actoren in de exportketen.

Op 5 december vond naar aanleiding van de recente ontwikkelingen wederom een spoedoverleg plaats tussen het ministerie van LVV en de relevante actoren.

OOK INTERESSANT
Santokhi na 3 jaar regeren: We zijn nog niet klaar!

Aanwezig waren, de Chief Executive Operations van de SLM Radjesh Radjkoemar en Jeff Jodhabier namens Suriname Aircargo, de countrymanager van Airfrance/KLM in Suriname Martijn ten Broecke en van de douane Narain Ramnarain, Patricia Herfst-Macintosh en Waldi Hughes. Het ministerie werd vertegenwoordigd door minister Rabin Parmessar, Sadhana Jankie en Imana Power.

Het doel van deze meeting was om extra aandacht te vragen van de autoriteiten over de wijze van afhandeling van zendingen met betrekking tot het exporteren van groenten en fruit naar de EU en in het bijzonder naar Nederland.

De bewindsman heeft het verzoek gedaan aan de autoriteiten om hun medewerking te verlenen door strikt de regels na te leven en geen enkele uitzondering hierop te plegen, zodat de positie van Suriname niet in gevaar komt.

De verschillende aanwezigen hebben wederzijds voorstellen gedaan om nauwlettend en secuurder te werk te gaan.

Het ministerie doet een beroep op de gemeenschap, en in het bijzonder op de exporteurs van groente en fruit, de fytosanitaire exportregels stipt na te willen leven.

Er zal zonder aanzien des persoons hard worden opgetreden tegen overtreders.