fbpx
Parmessar ontvangt EU-auditors exportcontrolesysteem

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft de Europese delegatie voor de audit van de officiële exportcontrolesysteem van Suriname ontvangen.

De audit is gestart op 1 oktober en wordt gehouden vanwege de notificaties van intercepties van schadelijke organismen op onze exportzendingen van groenten en fruit naar de EU, alsook de nieuwe voorwaarden gesteld door de Europese Unie (EU), voor de export van groenten en fruit naar met name Nederland.

De delegatie bestaat uit Stephen Langrell en Martin Minjajev, beide afkomstig van de European Commission DG Health and Food Safety Directorate F- Health and Food audits and analysis. De delegatie blijft tot en met 12 oktober in Suriname.

Tijdens de audit zullen er besprekingen worden gevoerd met de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie (NPPO Suriname), veldbezoeken worden afgelegd en gesprekken worden gevoerd met telers van belangrijke exportgewassen, observaties worden verricht van exportinspecties bij de exportbedrijven, en gesprekken worden gevoerd met de vereniging voor exporteurs van agrarische producten van Suriname (VEAPS).

Per 1 september zijn er wijzigingen doorgevoerd, in onder andere de zogenoemde ‘fytorichtlijn’. Deze richtlijn beschrijft de beschermende maatregelen, voor het binnenbrengen en de verspreiding in de EU, van planten, plantaardige producten en schadelijke organismen.

Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen vanwege fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen alsook de daarbij horende internationale handel.

De afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie, voert controle uit op de te exporteren groenten en fruit.

De minister ziet het als een plicht zich in te zetten voor de waarborging van de export. Hij heeft aangegeven grote voorstander te zijn van een goede samenwerking met alle actoren op dit gebied, en spreekt de hoop uit dat de gezamenlijke inspanning tussen de publieke- en private sector verder wordt voortgezet om onze exportmarkt te consolideren.

Meer nieuws

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…