Parmessar: “Importstop hoeft niet desastreus te zijn”

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar heeft in zijn betoog deze week in DNA aangegeven dat bij een totale importstop de situatie voor Suriname niet desastreus hoeft te zijn.
Door het ministerie van LVV zijn er elf maatregelen samengesteld voor garantie voor de lokale voedselvoorziening en ter stimulering van de productie. Enkele van de maatregelen zijn reeds ingegaan en andere moeten nog worden geïmplementeerd.
Zo is per 1 april 2020 een verhoging van de opkoopprijs van rauwe melk ingegaan en wel op zodanige wijze dat de consument hier niet voor zal opdraaien.
Ook zullen er meer goederen invoerrechten vrij en volgens de officiële bankkoers worden geïmporteerd. Om de lokale productie van kip te stimuleren, zullen er gefaseerde maatregelen worden getroffen.
“Als er totaal geen import plaatsvindt, is er nog geen ramp, we zijn één van de weinige landen in de wereld waar de natuur ons zeer gunstig gestemd is. We hebben vruchtbare grond en goede kwaliteit water waar we genoeg mee kunnen doen. Het enige dat we moeten doen, is ons eetpatroon gaan aanpassen. In plaats van bruine bonen gaan we het moeten doen met lokale pesiesoorten, maar we hebben vervanging voor de importproducten”.
Voor wat betreft de export heeft minister Parmessar aangegeven, dat eerst moet worden voorzien in de lokale behoefte, alvorens toestemming gegeven zal worden om tot export over te gaan. De lokale productie zal ook moeten voldoen aan dezelfde vereisten als die voor de export gesteld worden.

Overige berichten