fbpx
Parmessar: “Importstop hoeft niet desastreus te zijn”

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar heeft in zijn betoog deze week in DNA aangegeven dat bij een totale importstop de situatie voor Suriname niet desastreus hoeft te zijn.

Door het ministerie van LVV zijn er elf maatregelen samengesteld voor garantie voor de lokale voedselvoorziening en ter stimulering van de productie. Enkele van de maatregelen zijn reeds ingegaan en andere moeten nog worden geïmplementeerd.

Zo is per 1 april 2020 een verhoging van de opkoopprijs van rauwe melk ingegaan en wel op zodanige wijze dat de consument hier niet voor zal opdraaien.

Ook zullen er meer goederen invoerrechten vrij en volgens de officiële bankkoers worden geïmporteerd. Om de lokale productie van kip te stimuleren, zullen er gefaseerde maatregelen worden getroffen.

“Als er totaal geen import plaatsvindt, is er nog geen ramp, we zijn één van de weinige landen in de wereld waar de natuur ons zeer gunstig gestemd is. We hebben vruchtbare grond en goede kwaliteit water waar we genoeg mee kunnen doen. Het enige dat we moeten doen, is ons eetpatroon gaan aanpassen. In plaats van bruine bonen gaan we het moeten doen met lokale pesiesoorten, maar we hebben vervanging voor de importproducten”.

Voor wat betreft de export heeft minister Parmessar aangegeven, dat eerst moet worden voorzien in de lokale behoefte, alvorens toestemming gegeven zal worden om tot export over te gaan. De lokale productie zal ook moeten voldoen aan dezelfde vereisten als die voor de export gesteld worden.

Meer nieuws

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.