fbpx

Parmessar dient wijzigingsvoorstel in voor positie Suriname binnen IOFS-clustering

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op de tweede dag van zijn deelname aan de algemene vergadering van de Islamic Organisation for Food Security (IOFS), samen met ambassadeur Anwar Lallmohamed, gesprekken gevoerd met topfunctionarissen in Jeddah.

Op de eerste dag is gesproken over het opzetten van een goede database voor Food Security en de regionale Food Security Programma’s.

Deze op te zetten database moet een duidelijk overzicht geven van alle import- en exportproducten uit de lidlanden.

Met deze informatie kan een goede match gemaakt worden. Deze match zal periodiek gepresenteerd worden aan de lidlanden, zodat die daarop kunnen inspelen.

Op 28 augustus is de focus gelegd op de processing binnen de agrarische sector en het reduceren van de na-oogst verliezen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld afval van vlees, vis en andere producten.

BEKIJK OOK
VHP: Suriname heeft historische band met India

Tijdens deze meeting is gezocht naar mogelijkheden voor het opzetten van de processing van deze producten. Resultaten uit deze meeting zijn de mogelijke financieringen en programma’s waarop lidlanden terug kunnen vallen.

Suriname heeft op deze dag een belangrijke interventie gepleegd over de inrichting van de organisatie.

De IOFS heeft de diverse lidlanden in secties en clusters verdeeld. Zo is er een Aziatische, een Afrikaanse en een Arabische cluster. Suriname en Guyana zijn op de gehele westelijk halfrond kunstmatig ingedeeld bij de Aziatische landen.

Aan de vergadering is gevraagd om deze indeling nader te bekijken Dit vanwege de kleinschaligheid en de klimatologische omstandigheden van deze landen in ontwikkeling. Suriname kreeg daarbij van verschillende landen bijval.