fbpx

Parlementariërs en Franse delegatie brengen bezoek aan Marowijne

Als onderdeel van het bezoek aan Suriname, heeft de afvaardiging van de ‘Vriendschapsgroep Frankrijk en Suriname’ donderdag een bezoek gebracht aan het district Marowijne. In de hoofdstad Albina is de delegatie warm ontvangen door districtscommissaris (dc) Freddy Daniel. De Fransen waren vergezeld van een afvaardiging van Surinamse DNA leden, de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, directeur en toppers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Tijdens dit bezoek is de samenwerking tussen beide landen besproken. Dit bezoek is gemarkeerd als een moment van gedachtewisseling om de samenwerking te verstevigen tussen beide landen. Ook de schenkingen van Frans-Guyana aan Suriname zijn aan de orde gekomen.

Marowijne heeft een enorme potentie tot ontwikkeling zei Daniel. Hij memoreerde de goede betrekkingen tussen Suriname en Frans-Guyana. Ook de maandelijkse veiligheidsmeeting tussen de Sous-Prefect en de districtscommissaris van Marowijne, waarbij de veiligheid aan de grens centraal staat, werd aangehaald.

Daniel ziet Marowijne over enkele jaren uitgroeien tot het rijkste district van Suriname, waar de houtindustrie, toerisme en de agrarische sector een wezenlijke bijdrage zullen leveren. De ministeries van HI&T, LVV en RGB zullen daarbij een belangrijke rol moeten vervullen.

BEKIJK OOK
JusPol waardeert SEH voor behandelen verkeersslachtoffers

De districtscommissaris gelooft dat de Marowijne- en de Cotticarivier een cruciale rol kunnen spelen in de handelsbetrekkingen tussen beide landen, vanwege de aanwezige haven faciliteiten.

Daniel merkte verder op dat bepaalde problemen die zich voordoen aan de grens gezamenlijk met de Fransen kunnen worden opgelost. Hij noemde daarbij het problematiek van vuilverwerking en de aanpak van criminaliteit. Ook het problematiek rond de stateloosheid van de vele kinderen in Marowijne die geboren zijn in Frans Guyana werd in een adem genoemd.

Volgens parlementariër Grace Watamaleo zijn diverse zaken die Marowijne regarderen reeds besproken met de Fransen. Suriname is hoopvol gestemd dat de verschillende problemen zo spoedig mogelijk worden weggewerkt.

De delegatie bracht na een lunchbreak een bezoek aan de veersteiger en het ziekenhuis van Albina. Het bezoek is verder voorgezet met een rondleiding door het Marwina Ziekenhuis en het dorp Papatam. De delegatie vertrekt zondag uit Suriname.(GFC)